Acasă » Electricitate » SolarPower Europe pledează pentru o revoluție a flexibilității, bazată pe rețele mai puternice, stocare și electrificare

SolarPower Europe pledează pentru o revoluție a flexibilității, bazată pe rețele mai puternice, stocare și electrificare

25 iunie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Noul raport al SolarPower Europe, „Mission Solar 2040: Europe’s Flexibility Revolution”, prezintă trei scenarii pentru următoarele decenii: solar-as-usual (SAU), solar + flexibilitate (SF) și solar + flexibilitate + electrificare (SFE). În comparație cu scenariul SAU, scenariul SFE reduce limitările la injecția în rețea – energia solară irosită – cu 66% în 2030 și cu 49% în 2040. Utilizarea mai eficientă a energiei solare se traduce prin câștiguri în întreaga economie.

Cu un sistem flexibil și electrificat, mai multă energie solară poate fi integrată în rețea. Până la sfârșitul acestui deceniu, UE ar putea ajunge la 1,2 TW de energie solară, mult peste obiectivul de 750 GW din Strategia solară a UE. Până în 2040, UE ar putea avea 2,4 TW de energie solară, acoperind 39% din cererea în creștere de energie a blocului comunitar.

Pentru a realiza noul sistem energetic, raportul „Mission Solar 2040” recomandă viitorilor lideri ai UE:

  • Să stabilească obiectivele UE în materie de energie regenerabilă și flexibilitate pentru 2030 și 2040. Obiectivele privind flexibilitatea nu există în prezent, ceea ce explică lipsa monitorizării politice și a progreselor în această privință.
  • Să îmbunătățească nivelul capacităților de modelare a sistemului energetic, prin consolidarea Agenției autorităților europene de reglementare (ACER) și prin înființarea unei noi Agenții UE pentru energie, care să dezvolte previziunile sistemului energetic.
  • Să deblocheze investițiile în flexibilitate în cadrul sistemului energetic, în primul rând prin asigurarea punerii în aplicare integrale a legislației convenite privind piața energiei electrice.
  • Să adopte un plan de acțiune și de investiții al UE în domeniul electrificării în primele 100 de zile ale mandatului viitoarei Comisii.

„Este timpul să facem următorul pas în tranziția energetică”, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. „Avem nevoie de o revoluție a flexibilității, care să integreze sursele regenerabile cu rețelele, stocarea și electrificarea. Noul ciclu politic este o oportunitate de a construi noua agendă a tranziției energetice. Facem apel la liderii UE să pună în aplicare regulamentul existent privind piața energiei electrice, să stabilească noi obiective pentru regenerabile și flexibilitate până în 2040 și să adopte cât mai curând posibil un plan de acțiune și de investiții pentru electrificare la nivelul UE.”

Potrivit SolarPower Europe, flexibilitatea înseamnă capacitatea unui consumator, a unui generator de energie electrică sau a oricărei alte tehnologii (cum ar fi stocarea) de a ajusta modul în care alimentează rețeaua cu energie electrică sau consumă energie electrică din rețea ca răspuns la nevoile rețelei sau la disponibilitatea energiei solare. Flexibilitatea se traduce prin reducerea investițiilor necesare pentru infrastructura de rețea care se construiește lent. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe exploatarea eficientă și inteligentă a rețelelor cu resurse electrificate inteligente.

Electrificarea înseamnă construirea unui sistem energetic bazat mai degrabă pe electricitate decât pe combustibili. Așadar, aragazuri cu inducție în loc de plite cu gaz și vehicule care funcționează cu electricitate, în loc de motorină și alți combustibili fosili. În prezent, 24% din sistemul energetic al Europei este electrificat. Ar trebui să ajungem la o electrificare de cel puțin 60% în UE până în 2050 pentru a atinge neutralitatea climatică.

Directorul general al SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger, a vorbit la prezentarea „Mission Solar 2040”. Raportul a fost lansat la Bruxelles într-un eveniment înregistrat în parteneriat cu Euronews și Iberdrola. Puteți viziona înregistrarea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *