Singura soluție reală pentru valorificarea resurselor regenerabile ale României este crearea unor comunități energetice industriale funcționale și interconectate, nu izolate în concepte abstracte, spune Vlad Stoicescu, Președintele Asociației Române pentru Combustibili Sustenabili (ACS).
„Nu mai putem vorbi despre consum individual, ci despre lanțuri de valoare integrate. Dacă energia regenerabilă nu este preluată de industrie, atunci trebuie să existe alte mecanisme comunitare prin care ea să fie folosită inteligent prin hidrogen, cogenerare, amoniac sau chiar fertilizanți agricoli”, a declarat Stoicescu, cu ocazia conferinței „Ziua Energiei”, organizate de Energynomics în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec 2025.
În viziunea sa, conceptul de comunitate industrială energetică trebuie să depășească granițele impuse artificial de regulamentele actuale ale Uniunii Europene.
„Nu putem vorbi despre o comunitate închisă între patru garduri și trei acoperișuri cu panouri fotovoltaice, când avem infrastructură industrială latentă și potențial agricol nevalorificat. Trebuie să lucrăm la scară reală,” a continuat el.
Un exemplu concret este Galați, unde există potențialul de a deveni o „hydrogen valley” autentică, având în vedere că Liberty Steel ar putea consuma până la 1,5 GW de hidrogen verde cu cuptoare cu arc electric. Pentru a acoperi acest consum, însă, este nevoie de o capacitate de regenerabil de șase ori mai mare decât hidrogenul produs. Acest lucru ar putea fi benefic pentru acea zonă pentru că ar putea să preia surplusul de electricitate generată de prosumatori dar pe care aceștia nu o pot consuma. Totodată, prosumatorii ar trebui incluși într-un sistem real de compensare cu certificate de origine și reduceri de emisii.
Pe lângă industria grea, comunitatea energetică poate include agricultura, transportul public și chiar zonele rurale. Hidrogenul excedentar poate fi transformat în amoniac, care la rândul lui poate fi folosit direct în fertilizare, revitalizând solurile și reducând dependența de îngrășămintele importate din Rusia sau China.
Președintele ACS atrage atenția că România riscă să rateze oportunități majore, pentru că nu există un mecanism eficient de agregare a energiei produse de prosumatori.
„În loc să folosim acești bani pentru proiecte industriale transfrontaliere, am ales să finanțăm mici producători izolați. Nu e rău, dar fără o viziune comună, rămânem blocați în cheltuieli de capital inutile. Primăriile trebuie să intervină cu terenuri, parteneriate public-private și proiecte comunitare peste 1 MW,” a mai spus el.
Conferința „Ziua energiei la Green Energy Expo & Romenvirotec” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri Elektra Renewable Support, LONGi, SolaX Power și cu implicarea HENRO, COGEN România, CIGRE România și FEL România.