Trecerea automată a consumatorilor din piața reglementată de energie electrică în piața serviciului universal nu este normală, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu. “Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a declarat ministrul la Digi24 TV, deși decizia acuzată a venit din partea autorității de reglementare. Virgil Popescu a anunțat că guvernul va modifica legea energiei electrice și a gazelor naturale, pentru ca liberalizarea să se producă prin transferul direct al consumatorilor casnici inerțiali “pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual”.
Ideea pare să rezolve presiunea unui preț mai ridicat pe care ar urma să îl plătească clienții care nu își aleg voluntar un furnizor din piața concurențială, dar nu contribuie la creșterea competiției. De asemenea, este problematică identificarea celui mai mic preț din oferta unui furnizor, în condițiile în care contractele din spatele fiecărui preț sunt diferite, cu servicii și modele de calcul diferite, prin care se caută varianta optimală pentru categorii diferite de clienți: consum diferite noapte/zi, cu abonament zilnic sau fără, cu asigurare inclusă sau fără etc.
În această formă, intervenția perpetuează, totuși, portofoliile extinse ale marilor furnizori tradiționali și ridică o nouă problemă: vor putea companiile de furnizare să asigure electricitatea necesară pentru circa 6 milioane de clienți la prețul cel mai mic din ofertă? Cel mai probabil, o migrație masivă și automată va obliga furnizorii la creșterea prețurilor celor mai mici, fără a încuraja alegerea informată din partea consumatorilor. Ceea ce va impune noi intervenții din partea autorităților. Cât de liberă va mai fi această piață ‘liberalizată” astfel și cât de funcțională?
Furnizorii tradiționali își vor menține în mare măsură baza de clienți existenți, iar spațiul de manevră al micilor competitori se va restrânge.
Piața de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, după numeroase amânări în ultimii ani. Începând cu această dată, regimul reglementat a dispărut, iar consumatorii ca nu trec voluntar în piața concurențială, riscă să plătească facturi mai mari cu 13 până la 26%, în regim de serviciu universal.
ANRE a anunțat că prelungește până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici care încheie contracte de furnizare pe piața concurențială pot beneficia de prețul din noul contract pentru electricitatea consumată pe durata primului trimestru din acest an. Măsura a fost considerată de către unii analiști drept anti-concurențială, întrucât încurajează consumatorii să rămână la furnizorii actuali. De asemenea, alte voci solicită „amânarea urgentă a procesului de liberalizare”, pentru că soluția propusă de ANRE ar fi ilegală. Se ridică de aici numeroase probleme legale, întrucât liberalizarea s-a produs, deja, de la 1 ianuarie 2021.