Acasă » Electricitate » Soluții de eficiență energetică pentru consumatorii industriali

Soluții de eficiență energetică pentru consumatorii industriali

7 august 2020
Cogenerare
energynomics

Pe 30 iulie, Energynomics a organizat conferința ONLINE studiilor de caz și soluțiilor de eficiență energetică pentru consumatorii industriali. Cei șase vorbitori invitați au acoperit întreaga plajă de interese și expertiză, de la producție, la monitorizarea și controlul consumurilor. Evenimentul susținut de ABB, Bjorn Heizung, Klarwin, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Phoenix Contact și EnergoBit a atras aproape 1.800 de vizualizări în LinkedIn (126), YouTube (240) și Facebook (1.400); aproape 200 de persoane s-au înscris în platforma online MyConnector.

EnergoBit: Eficiența energetică nu mai este doar o simplă economie de resurse

Începând cu anul 2020, prin Pactul Ecologic European, paradigma eficienței energetice s-a schimbat, susține Adrian Terec, Director Power Products, EnergoBit. ”Eficiența energetică nu mai este doar o simplă economie de resurse. Este adecvată contextului actual și ține cont de cerințele de la nivelul Uniunii Europene și la nivel mondial. Soluțiile de eficiență energetică trebuie să atingă ținte foarte ambițioase stabilite la nivelul Uniunii Europene – cu accent atât pe reducerea consumului de energie, a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și pe creșterea ponderii energiei verzi în totalul consumului final”, a spus el.

Soluțiile de eficiență energetică trebuie să cuprindă elemente de dezvoltare a infrastructurii energetice, elemente de mobilitate electrică și realizarea unei economii circulare neutre din punct de vedere al impactului asupra climei, o activitate economică durabilă și generatoare de locuri de muncă.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN TEREC

În contextul pandemiei, companiile trebuie să facă eforturi suplimentare, iar colaborarea, în criză, devine esențială. ”Încă de la început, misiunea EnergoBit a fost să facă energia mai sigură, mai economică, mai ecologică. Este un moment bun pentru a ne încadra în planul european și local pentru următoarea perioadă”, a spus el, prezentând soluțiile companiei. EnergoBit împlinește în acest an 30 de ani de activitate.

ABB – noi tehnologii, noi produse digitale

Tendința pieței de infrastructură electrică este de a merge către încărcătoare de mașini electrice din ce în ce mai puternice, susține Constantin Ichimoaei, Executive Manager în cadrul ABB România. Pentru a răspunde cererii ABB a pornit o nouă investiție în Italia – o fabrică de stații de încărcare pe 16.000 mp care va fi gata în 2021.

Portofoliul de încărcătoare ABB include din această vară un încărcător compact de la 90 la 180 de kW. ”Acesta are un singur cabinet, toate modelele având aceeași amprentă la sol. Cel de 90 de kW permite încărcarea unei singure mașini. Cel de 120 de kW permite încărcarea a două mașini în paralel, iar cel de 180 de kW permite încărcarea mașinilor puternice. Instalarea este foarte simplă, foarte rapidă, totul vine complet configurat din fabrică”, a mai spus el.

Limitările de rețea pot fi rezolvate prin instalarea unui sistem de baterii externe care să preia vârfurile de sarcină. ”Cu un management adecvat, se pot integra toate sursele de energie. Un astfel de sistem a fost dat în funcțiune în Elveția luna trecută, fiind instalate cu succes fast-chargere de 350kW”.

În același timp, ABB pune la dispoziția industriei soluții moderne precum ABB Ekip UP, care permite transformarea stației de transformare dintr-o fabrică dintr-una clasică, în una inteligentă, a mai spus el, prezentând unitatea digitală dezvoltată de ABB.

Eficiența energetică este parte dintr-o rețea în continuă evoluție

Phoenix Contact, companie fondată în Germania în 1923, dispune de centre de competență pe trei continente. ”Suntem activi pe toate piețele din lume, avem subsidiare deschise în toate țările, pe fiecare continent”, susține Cătălin Lepinzean, Business Development Manager, Phoenix Contact. În domeniul digitalizării, compania vizează toate ramurile infrastructurii de energie, de la producție și transport, la telecomunicații, infrastructură și producție din varii domenii.

Eficiența energetică poate fi definită prin reducerea cantității necesare de energie pentru a fabrica anumite produse sau pentru a furniza servicii, prin reduceri de cost, economii de resurse, reducerea poluării și eficientizarea producției.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LEPINZEAN

”Eficiența energetică o vom înțelege de acum încolo ca parte a unei rețele în continuă evoluție, și de multe ori vorbim de integrarea unor echipamente, compatibile cu cele instalate. Vom avea un volum foarte mare de date, iar protecția acestor date este extrem de importantă”, a mai adăugat el, prezentând soluțiile companiei.

Eficiența energetică înseamnă productivitate ridicată

Klarwin este specializată în tehnologii de filtrare, separare și purificare a fluidelor industriale, a precizat Mihai Rânceanu, Power Generation Business Developer, Klarwin – Divizia Energy Technology. ”Aceste tehnologii au un impact semnificativ pozitiv în calitatea vieții noastre, deși consumatorii nu văd decât rezultatul final. Eforturile noastre și experiența noastră se văd – de la puritatea apei, la vinul consumat, calitatea acestuia, de la puritatea medicamentelor fluide dezvoltate și până la calitatea combustibililor”, a explicat el.

Klarwin are deja 16 ani de existență, iar scopul companiei este “de a facilita accesul la cele mai noi tehnologii din piață, prin servicii de proiectare, inginerie și execuție”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI RÂNCEANU

”Eficiența energetică înseamnă o productivitate ridicată, reducerea costurilor și disponibilitatea echipamentelor. În industria energetică sunt foarte multe echipamente care deja și-au atins durata de viață, iar pentru noile echipamente, protecția lor și mărirea duratei de viață este foarte importantă”, a mai spus Mihai Rânceanu. “Klarwin a dezvoltat astfel o gamă largă de servicii de suport și mentenanță, beneficiarii fiind producătorii de energie electrică și termică, dar și beneficiari precum producători de echipamente instalate, din zona producției de energie sau uleiuri”, a spus el, prezentând soluțiile companiei.

Klarwin s-a dezvoltat alături de Pall Corporation, care deține peste 10.000 de patente în 70 de ani de inovație și are investiții mari în zona de cercetare.

Kawasaki: Am dezvoltat un motor cu un randament electric de 51%

Kawasaki se implică tot mai mult în dezvoltarea soluțiilor de utilizare a hidrogenului, susține Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.

”Pentru o perioadă de cel puțin 10 ani, combustibilul de tranziție este gazul natural. Trebuie să ținem cont de tot ceea ce înseamnă soluții de eficiență energetică și să ne adaptăm noii strategii a Uniunii Europene în ceea ce privește tranziția către un climat neutru bazat și pe hidrogen”, consideră Athanasovici.

„Kawasaki Heavy Industries (KHI) se află de foarte mult timp în Europa, iar divizia pentru energie este reprezentantă de Kawasaki Gas Turbine Europe Gmbh (KGE). Din 2018, KGE are un birou în România responsabil pentru toată Europa de sud-est. KGE-KHI este responsabilă pentru producerea turbinelor cu gaze și a motoarelor cu ardere internă, utilizând numai gazul natural, dar, „de ceva vreme, am trecut și în partea de regenerabile, și anume dezvoltăm turbine cu gaze care știu să ardă hidrogen”, a mai spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANSOVICI

”Încercăm să avem o eficiență cât mai mare și să economisim fiecare gram de combustibil. Am dezvoltat un motor cu un randament electric de 51%. Ne adresăm cu acest motor întregii piețe. În iunie 2020 am lansat, după multe teste, în producția de serie acest nou motor cu ardere internă de 7,8 MWe – este cea mai bună eficiență electrică din lume, la această putere instalată.”

Kawasaki și-a fixat o foaie de parcurs în privința hidrogenului și este pregătită pentru tranziția la Green Deal cu echipamente, know-how și soluții. “Sperăm că fondurile pentru asemenea proiecte vor fi deblocate cât mai curând. De asemenea, sperăm că POIM 6.4 va fi deblocat, respectiv durata de analiză a proiectelor va fi mult mai mică, iar decizia finală pentru finanțare va fi mult mai rapidă decât până acum”, a mai adăugat Athanasovici.

Reducerea costurilor cu încălzirea

Bjorn Heizung este o firmă specializată în soluții de eficiență energetică în zona termiei. ”Producem un singur sistem de încălzire în pardoseală, aplicabil de la zona rezidențială la cea industrială”, a spus Mihai Măerean, CEO Bjorn Heizung.

În România, populația consumă cea mai mare pondere a energiei, dar o pondere consistentă revine totuși zonei industriale, unde s-au aplicat deja multe măsuri de eficiență energetică. ”În zona rezidențială, clădirile au un consum pentru încălzire și aer condiționat de 50% din energia totală. Clădirile industriale au ponderi relativ similare, dar diferența majoră dintre energia termică și cea electrică – pentru iluminat, motoare electrice etc – este că energia termică este utilizată doar 5-6 luni pe an, în sezonul rece.”

În privința eficienței termice industriale, Bjorn Heizung propune trei obiective: reducerea costurilor operaționale, creșterea confortului în spațiul de muncă și reducerea costului investițional. ”Sistemul nostru de încălzire se poate monta acolo unde este nevoie, localizat. Avantajul este că se încălzește un volum mult mai mic, cu o temperatură mult mai joasă, transportul energiei realizându-se prin apă, mult mai eficient decât aerul. Costurile sunt exponențial reduse, iar mentenanța este simplă, nu e nevoie de schele, nacele sau alte instalații care ocupă mult spațiu”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei. În plus, soluția de încălzire prin pardoseală de la Bjorn Heizung se poate adapta oricărei industrii, acolo unde poate fi utilizată gratuit energia rezultată din fluxul de producție.

Conferința „Soluții de eficiență energetică pentru consumatorii industriali” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, Bjorn Heizung, Klarwin, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Phoenix Contact și EnergoBit.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog 182 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum AB Instal, ABB, Actual Connect, ADX Energy, AEEPM, AMBER Technologies, ANRE, Antibiotice S.A., APA CANAL SIBIU S.A, ARAMIS GROUP, AUTOMOBILE DACIA, AVIVA S.R.L, BAT, BCR, Bjorn Heizung, Bosch Rexroth Sales SRL, Business France, Celco SA, CET-Nord SA, CG EELECTRIC SYSTEMS HUNGARY ZRT, Chimcomplex, Ciech Soda Romania, CJ ApaServ SA, Cluj Innovation Park, CMT Elect, CNE Cernavoda, Compania Aquaserv SA, COMPANIA DE APA SOMES CLUJ, Complexul Energetic Oltenia SA, CRH Ciment Romania, Delgaz Grid, Department of Energy, Technical University of Moldova, DNC CALINA SRL, E.ON, E.ON Energie Romania SA, Ecoenergia, EGGER Romania S.R.L., Electrica SA, Electrica Serv, ELECTROCENTRALE DEVA, Electromagnetica S.A., Electrotehnica Consult SRL, Elgeka-Ferfelis Romania, Elsaco, Enel X, Energie Finanzierung und Kapital, EnergoBit, Eneria, ENGIE, Eximprod, Expense Reduction Analysts, FINDER Romania, FMS, GLOBEMA, Greencells Group, GSP Holding, Hella Romania, Hidroelectrica, IES (Industrial Electrical Solutions SRL), IHC Romania, IMSAT SA, INCDTIM, Industrial Electrical Solutions, Industrial Reform Grup, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Ramnicu Valcea, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH – Romanian Office, KEO-Zenit Ltd, King’s College London, Klarwin, Linde Gaz, LISSCOM SRL, Lubexpert Romania, Marquardt Sibiu, Masifpanel SRL, MEN Industry Group, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Monsson Trading, National institute for Research and Development in Informatics – ICI Bucharest, OPM, Oresi Energy, PADO GRUP, partnerg-i Energy Consultants, Pentalog, Phoenix Contact, Photomate, Pivate, PREFAB SA Bucuresti, PROCREDIT BANK SA, QETICS, QUARTZ MATRIX, RADET Constanta, RATEN – ICN, Roche, Rominterface Impex srl, Rompetrol Rafinare, SGRE, Siemens, Smart Factor, SmartGrider Electric SRL, SOMPLAST SA, STALFORT Legal. Tax. Audit., Sunrise Trade SRL, Technical University of Cluj-Napoca, Technosam SRL, Tehnomontaj Consulting, Termoelectrica, Termoficare Oradea SA, Thermoenergy Group, Three Seas Initiative Investment Fund, TIAB SA, TIBIMAR COMIMEX srl, TMD Friction, Total Energy Solutions SRL, Tractebel, Transelectrica, TRANSGAZ SA, Transylvania Energy Cluster, UPRUC CTR SA FAGARAS, VADO FRIGO SRL, Vertis, Volta Grup SRL, Voltech Energy, Walter Tosto WTB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *