Industria românească a tâmplăriei pentru ferestre cu termopan și sisteme de izolație a clădirilor ajunge la un nivel al producției de peste 1 miliard de euro anual, iar 45% din produse sunt dedicate pieței locale. România este al nouălea mare producător mondial de astfel de sisteme, iar Italia reprezintă principalul destinatar. Industria ar putea crește și mai mult eficiența clădirilor din România dacă ar exista noi legi și subvenții, iar AFM pregătește un program ”Rabla” pentru termopane care ar putea include și sistemele de rulouri motorizate, susțin oficalii Somfy.
”Românii ar avea nevoie de subvenții care să includă atât ferestrele moderne, cât și sistemele de rulouri, pentru a realiza o eficiență îmbunătățită a clădirilor, dar și de o legislație nouă și de o educare a populației, care nu știe ce economii pot fi realizate cu ajutorul sistemelor de umbrire, în plus față de doar utilizarea simplă a termopanelor. Iar cu sistemele de rulouri motorizate de umbrire, controlate prin telefon, casa poate fi izolată eficient de la distanță și atunci când ne aflăm la lucru, sau în altă parte, înainte să ajungem acasă”, a declarat, pentru Energynomics, Martin Salome, Managing Director Somfy, Romania, Baltics, Hungary & Balkans.
”Subvențiile nu sunt suficiente dacă publicul nu înțelege beneficiile utilizării unor sisteme motorizate de umbrire, care cresc eficiența energetică și scad consumul de energie”, adaugă Virgil Lixandru, Sales Director, Somfy, Romania, Baltic sand CIS Countries. Creșterea pieței rulorurilor motorizate din România în 2024 a fost de 8% și s-a datorat in principal segmentului rezidențial, spune el, în timp ce piața mai matură a Uniunii a crescut cu 4%. În Franța, 75% din clădirile noi sunt echipate cu astfel de sisteme dinamice de umbrire exterioară, pe când în România piața acoperă doar 6%.
Însă, odată cu sistarea sistemului de plafonare a prețului energiei, și consumatorii din România vor avea un interes crescând să adopte sisteme de eficientizare a locuințelor. Iar subvențiile ar putea ajuta consumatorii și piața să se dezvolte.
„Încercăm să venim către Ministerul Mediului cu câteva propuneri de concepte de finanțare cât mai facile. Trebuie să fie ușor de aplicat atât de către Autoritatea de Mediu, cât și pentru beneficiar, să înțeleagă cât mai ușor, să se apuce și să suporte și costurile”, susține Mihai Moia, Executive Director, ROENEF Romania. ”Un program de acest fel, Rabla pentru termopane, cum a fost denumit, trebuie să fie un program simplu, accesibil pentru oricine, atât pe perioada aplicării, cât și pe perioada implementării proiectului”, a mai spus Mihai Moia.
Eficiență energetică și soluții pentru casa inteligentă
Un sondaj realizat de Somfy România arată faptul că rulourile exterioare motorizate îmbunătățesc semnificativ eficiența energetică și confortul termic în locuințe. Studiul, efectuat pe un eșantion de 304 proprietari de case individuale, a avut ca scop evaluarea impactului acestor sisteme de umbrire exterioare asupra consumului de energie și a confortului general al locuinței.
Circa 73% dintre respondenți au raportat economii la facturile de energie după instalarea sistemelor de umbrire exterioare a ferestrelor și 65,1% dintre respondenți au confirmat că rulourile automatizate reduc necesitatea încălzirii suplimentare în zilele mai reci, în timp ce 78,6% dintre respondenți au raportat un confort termic sporit vara, datorită reducerii căldurii și a strălucirii soarelui.
În plus, 67,4% au sesizat un confort termic mai bun pe perioada iernii, mulțumită efectului izolant al sistemelor de umbrire exterioare.
Studiul a mai arătat că principalul motiv pentru care oamenii instalează rulouri exterioare este protecția împotriva soarelui și a supraîncălzirii (motivul cel mai important), urmat de nevoia de intimitate, confort și reducerea costurilor cu energia. Totodată, s-a constatat că integrarea soluțiilor inteligente și a senzorilor (de soare, temperatură și vânt) sporește gradul de satisfacție al utilizatorilor și crește eficiența sistemelor de umbrire.
Conform studiului, respondenții asociază eficiența energetică în principal cu reducerea consumului de energie (19,4%) și utilizarea eficientă a energiei (6,6%). Un aspect important este că rulourile exterioare automatizate s-au dovedit a fi o soluție practică pentru creșterea economiilor de energie și a confortului termic, mai ales când sunt combinate cu sisteme inteligente de automatizare.
Un pas spre eficiență energetică
„Studiul nostru confirmă că rulourile motorizate joacă un rol esențial în creșterea eficienței energetice a clădirilor și îmbunătățirea confortului locuinței. Într-o perioadă în care proprietarii caută tot mai mult soluții prietenoase cu mediul, sistemele automatizate de umbrire reprezintă o investiție inteligentă care reduce facturile la energie și asigură un confort sporit în orice anotimp”, a explicat Virgil Lixandru.
Ferestrele joacă un rol esențial în echilibrul energetic al clădirilor. Fiind principala sursă de energie solară în locuință, ferestrele transmit în medie 500 W/mp de lumină și au cel mai mare impact asupra temperaturii interioare în diferite perioade ale anului.
Un studiu recent intitulat „Intersecția dintre conservarea arhitecturală și eficiența energetică: un studiu de caz al clădirilor de patrimoniu din România” a examinat pierderile de energie în clădirile din România cauzate de izolarea inadecvată, concentrându-se în special pe ferestre. Analiza termografică a relevat variații de temperatură în jurul ferestrelor, unele zone atingând până la 14,1 °C, indicând o ineficiență energetică substanțială. Studiul a sugerat că înlocuirea sau modernizarea acestor ferestre ar putea duce la economii de energie de până la 18,16%.
Aceste studii subliniază rolul crucial al izolării corespunzătoare a ferestrelor în reducerea pierderilor de energie și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor din România.
O soluție eficientă o reprezintă instalarea sistemelor de umbrire exterioare controlate inteligent pentru a gestiona eficient fluxul de energie.
Sistemele motorizate pentru umbrire exterioară Somfy asigură un confort sporit în locuință. După integrarea în centrul de comandă și activarea programului de ”confort termic”, rulourile se deschid automat ziua pentru a permite căldurii solare să încălzească locuința. Seara, acestea se închid pentru a menține căldura acumulată în interior. Acest mod de funcționare poate reduce costurile de încălzire cu 10-30%. În zilele caniculare, rulourile exterioare automatizate reduc temperatura din casă cu 4-7°C.