AmCham Romania a prezentat rezultatele unei noi ediții a sondajului privind calitatea climatului investițional în România. Răspunsurile la întrebările ce au vizat în mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale României, a principalelor condiții de piață și a măsurilor cu impact în economie din ultimul an întăresc semnalul de alarmă cu privire la sustenabilitatea creșterii economice în lipsa investițiilor publice, îndeosebi în proiecte de infrastructură de transport.
Deși majoritatea companiilor respondente confimă menținerea și în 2019 a tendinței de creștere a veniturilor, a investițiilor și a numărului de angajați, acestea exprimă totodată îngrijorarea cu privire la acele aspecte care afectează climatul investițional.
Cele mai apreciate condiții de piață care au contribuit la performanța raportată de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%), și nivelul de impozitare a companiilor. La polul opus, sunt considerate precare calitatea infrastructurii de transport, ce se regăsește într-un covârșitor procent de 94% din răspunsuri, urmată de lipsa politicilor și programelor de investiții publice, cu 66% și stabilitatea macroeconomică, cu 59%.
În acest context, principalele trei măsuri pe care respondenții le văd necesare pentru îmbunătățirea semnificativă a cadrului investițional și a competitivității economice a României sunt revizuirea calității cheltuielilor publice și canalizarea lor către investiții (64%), creșterea absorbției fondurilor Europene (55%) și investițiile în infrastructură (51%).