Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătățit vineri ratingul atribuit României, la “BBB minus” de la “BB plus”, pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg.
Astfel, atât împrumuturile externe ale ţării, cât şi datoria guvernamentală în general vor deveni mai ieftine pe măsură ce şi ratingul unor mari companii se va îmbunătăţi.
“BBB minus” este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții.
În urma deciziei de vineri, ratingul de țară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei și Spaniei.
Standard & Poor’s era singura mare agenție de rating care menținea România în categoria “junk” (nerecomandată pentru investiții — n.r.), în condițiile în care Fitch Ratings și Moody”s plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.
“Îmbunătățirea ratingului reflectă progresele rapide înregistrate de România în îmbunătățirea balanței externe. De asemenea, evidențiază punctul nostru de vedere că progresele realizate în domeniul consolidării fiscale și întăririi stabilității sectorului financiar vor continua”, se arată în comunicatul S&P citat de Agerpres.
Creştere economică de 3%
Agenția de evaluare financiară estimează că România va menține o creștere economică medie de 3% în perioada 2014-2017. Chiar dacă este vorba de un ritm inferior celui înregistrat înainte de criza financiară din 2009 este vorba de o creștere superioară celei înregistrate de statele vecine. De asemenea, S&P subliniază că, dacă în 2013 și 2014 cererea externă a stat la baza creșterii, agenția se așteaptă la o trecere graduală spre cererea internă în timp ce exporturile vor limita ușor creșterea în 2016-2017. Acest lucru nu ar trebui să inverseze progresele realizate de România în echilibrarea contului extern.
Trecerea României la o economie mai deschisă înseamnă că exporturile constituie, în prezent, 42% din PIB, comparativ cu 31% din PIB în 2009. Creșterea exporturilor și reducerea importurilor au contribuit la reducerea deficitului de cont curent la 1,1% din PIB în 2013, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Deși S&P se așteaptă ca deficitul să se dubleze la 2,1% din PIB până în 2017, acest nivel reprezintă un deficit structural scăzut.
Reducerea deficitului de cont curent se traduce și printr-un profil mai sănătos al datoriei externe, investițiile străine directe urmând să depășească deficitul cel puțin până în 2017. În consecință, nivelul datoriei externe a României ar urma să scadă până la 15% din PIB în 2015 de la un vârf de 22% în 2012.
“Incertitudinea politică internă nu a afectat recent performanțele economice însă continuăm să vedem cadrul de guvernanță din România ca un element de slăbiciune pentru rating. De asemenea, apariția unor riscuri geopolitice ar trebui să fie ținută sub control în condițiile în care legăturile economice ale României cu Ucraina și Rusia sunt limitate și nu vedem nicio implicare directă pentru securitatea României”, se mai arată în comunicatul S&P, citat de Agerpres.
Perspectivă stabilă
Perspectiva asociată ratingului de țară al României este una “stabilă”, ceea ce înseamnă că S&P consideră că riscurile pentru o scădere sau o îmbunătățire de rating sunt echilibrate. Agenția subliniază că ar putea îmbunătăți ratingul României dacă programul de consolidare bugetară, de reformă a finanțelor publice și de restructurare a companiilor de stat va fi implementat cu succes fără a modifica tendințele actuale de corectare a dezechilibrelor externe și de întărire a stabilității sectorului financiar. În sens invers, S&P ar putea retrograda România în cazul reapariției dezechilibrelor externe, dacă stabilitatea din sectorul financiar va slăbi sau dacă deficitele bugetare vor crește în mod semnificativ.
La finele săptămânii trecute, președintele Traian Băsescu s-a declarat revoltat de „comportamentul” Standard & Poor’s care menține România în categoria nerecomandată pentru investiții, deși Bucureștiul are deficit sub 3% și creștere economică de 3,5%.
Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a anunțat joi că România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, cea mai mare creștere economică anuală din UE, fiind pentru al doilea trimestru consecutiv când țara are cel mai semnificativ avans economic anual din UE.
Potrivit estimărilor “semnal” publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3,8% atât pe seria brută cât și pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2013.
Fondul Monetar Internațional estimează că, în acest an, România va înregistra o creștere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.