Acasă » Electricitate » Hidro » Spania anunță investiții de peste 17 mld. euro în proiecte verzi

Spania anunță investiții de peste 17 mld. euro în proiecte verzi

30 iulie 2024
Eolian
energynomics

Guvernul Spaniei a autorizat construirea a aproape 300 proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de peste 28 gigawați (GW), ceea ce va ajuta statul iberic să-şi îndeplinească obiectivele climatice ambițioase, transmite Reuters.

Conform comunicatului de luni al Ministerului Energiei de la Madrid, proiectele vizează centrale fotovoltaice, 43 de ferme eoliene şi o hidrocentrală. Valoarea combinată a investiției depăşeşte 17 miliarde de euro (18,4 miliarde de dolari), conform Agerpres.

Profitând de câmpiile însorite, colinele unde bat vânturi puternice şi râurile cu debit rapid, până în 2030 Spania are ca obiectiv ca ponderea energiei regenerabile să ajungă la 81% din total, față de aproximativ 50% în prezent.

Datele publicate recent de operatorul de rețea Redeia arată că Spania a generat aproape 60% din electricitate din surse de energie regenerabilă, în primul semestru din 2024, datorită noilor capacități solare şi a majorării producției de la hidrocentrale.

Regenerabilele au fost responsabile pentru 51% din total în urmă cu un an.

Fermele eoliene au generat 24,4% din total, în creştere de la 24,1% în urmă cu un an, iar centralele solare au generat 16,3% din total, față de 13,8%, în timp ce hidrocentralele au fost responsabile pentru 15,9%, de la 9,8%, potrivit datelor Redeia.

Principala sursă de electricitate non-regenerabilă este energia nucleară, care a produs în primul semestru 18,6% din electricitate. Datele arată că Spania se apropie de obiectivul de a genera 80% din energie fără emisii de dioxid de carbon.

 

1 thoughts on “Spania anunță investiții de peste 17 mld. euro în proiecte verzi”

  1. Spre lauda Spaniei și a spaniolilor, aud tot mai des despre proiecte în energie verde, în această țară. Mai nou nici Portugalia nu rămâne indiferentă. Cred că ambelor națiuni le lipsesc niște ”băieți deștepți” în domeniul energiei. Dacă au nevoie de așa ceva, este suficient să ne spună. Că le dăm imediat! O țară din estul Europei care are din abundență ”băieți deștepți” și care se chinuie cu legea offshore – ului, stă ”foarte bine” la capitolul investiții și proiecte în energie verde. Deci soluția problemei o reprezintă ”băieții deștepți”. Părerea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *