Senatul Spaniei a dat aprobarea finală pentru taxarea suplimentară a băncilor şi marilor companii energetice pentru profiturile excesive, o măsură menită să atenueze criza costului de trai, deşi în mare măsură nu sunt incluşi în prevederi creditorii locali mai mici şi subsidiarele băncilor străine din Spania, transmite Reuters.
Totodată, și Parlamentul Portugaliei a aprobat impunerea unei taxe de 33% pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi retailerilor din domeniul alimentar, în condițiile în care rata inflației este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.
În cazul Spaniei, băncilor le va fi impusă o taxă de 4,8% asupra veniturilor nete din dobânzi şi comisioanelor nete care depăşesc pragul de 800 milioane de euro.
Pentru companiile energetice cu o cifră de afaceri de cel puțin un miliard de euro, excluzând activitățile interne reglementate şi operațiunile externe, taxa este de 1,2%, conform Agerpres.
Creditorii şi companiile energetice s-au opus reglementărilor şi au amenințat că vor contesta în instanță noul regim de impozitare.
Prin adoptarea acestei legi, Guvernul spaniol spera să obțină şapte miliarde de euro până în 2024, pentru a finanța măsurile de atenuare a presiunilor costului de trai. Dar Banca Spaniei estimează că veniturile obținute vor fi mai scăzute, după ce au fost excluse activitățile interne reglementate şi operațiunile externe ale companiilor energetice.
În același timp, În Portugalia, noua taxă este impusă companiilor din sectorul petrolului, gazelor, cărbunelui şi rafinării, dar şi retailerilor din domeniul alimentar.
Conform schemei aprobate, partea din profiturile companiilor care depăşeşte 20% din media profiturilor în ultimii patru ani va fi taxată cu 33%. Noua rată se va aplica în 2022 şi 2023.
În Portugalia, impozitul pe profit standar este de 21%.
În primele nouă luni din 2022, profitul Portuguese oil & gas Galp a urcat cu 86%, în timp ce al doilea mare retailer, Jeronimo Martins, a raportat un avans de 29% al profitului net.
În Portugalia, prețurile de consum au crescut cu 9,9% în noiembrie, de la 10,1% luna precedentă, când a fost cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.