Pe lângă fondurile proprii și finanțarea bancară, sursele nerambursabile constituie o atracție de înțeles și un motor pentru dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică și producție de energie din surse regenerabile. Andreea Carp, Director Fonduri UE și achiziții publice la Sph3ra Management Solutions, a expus principalele programe și linii de finanțare care ar putea fi accesate în următoarele 6-8 luni.
“Sunt 5 programe care vizează componentele de eficiență energetică”, a spus Andreea Carp, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
Cel mai apropiat din perspectiva posibilității de a fi accesat – încă din luna noiembrie a acestui an – este cel care vizează capacități de energie regenerabilă pentru sectorul agro-alimentar. Prin acesta sunt puse la dispoziție fonduri de circa 500 milioane de euro pentru investiții în capacități de energie regenerabilă, în funcție de puterea instalată.
Pentru unitățile mai mici de 1 MW, fondurile disponibile se ridică la 300 milioane de euro și se adresează microîntreprinderilor și IMM-urilor.
În cazul centralelor de peste 1MW, bugetul alocat este de 200 milioane de euro. Fondurile sunt destinate întreprinderilor mari care au ca activitate principală sau secundară producerea energiei electrice.
Prin Fondul de Modernizarea a României se intenționează alocarea unui miliard de euro pentru IMM-uri (inclusiv start-up-uri), întreprinderi mari și regiile autonome.
România intenționează să ajungă la o putere instalată de 5.000 MW în centrale de producție a electricității din surse regenerabile care să beneficieze de prevederile contractelor pentru diferență (CfD), iar în acest moment sunt în derulare două sesiuni de licitații pentru proiecte de dimensiuni mari.
„Avem două sesiuni de licitații pentru proiecte mari, dar suntem rezervați că prima licitație se va face până la finalul anului. Obiectivul este de a avea 5.000 MW complementari față de PNRR sau orice alt program de finanțare a energiei regenerabile”, a adăugat Andreea Carp.
DESCARCĂ PREZENTAREA ANDREEI CARP
Totodată, prin programul operațional pentru Tranziție Justă se vor finanța proiecte de retehnologizare de dimensiuni mici și medii în șase județe. Aceste investiții sunt complementare programelor operaționale regionale, a mai spus Carp.
Sph3ra Management Solutions este o firmă de consultanță care oferă soluții integrate și o abordare proactivă pentru mediul antreprenorial, inclusiv recomandări de soluții de finanțare și îmbunătățirea proceselor de afaceri.
Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.