Cele mai mari 20 de puteri economice (G20) susțin în fiecare an productia de cărbune, țiței și gaze naturale cu subvenții și împrumuturi de 452 de miliarde de dolari, scrie Reuters, preluat de Agerpres.
Calculele au fost realizate pentru date din 2013 și 2014 de două ONG-uri, Overseas Development Institute si Oil Change International, și relevă că energia regenerabilă primește subvenții de patru ori mai mici (121 de miliarde de dolari) din partea statelor membre G20.
“Acest sprijin există în pofida apelurilor mondiale vizând lăsarea în sol a trei sferturi din rezervele actuale de combustibili fosili si în pofida scăderii randamentului cărbunelui și noilor rezerve de petrol și gaze naturale la care este dificil de ajuns”, spun cele două organizații.
ONG-urile au studiat trei tipuri de sprijin financiar: subvenții nationale și facilităti fiscale (78 de miliarde de dolari), investitiile companiilor de stat (286 de miliarde de dolari) și sprijinul acordat de instituțiile financiare publice (88 de miliarde de dolari), scrie Agerpres.
În rândul statelor din G20 Rusia a avut cele mai mari subventii nationale, aproape 23 de miliarde de dolari. În schimb, China este de departe pe primul loc în G20 când vine vorba de investitiile în extractia de combustibili fosili ale companiilor de stat, 77 de miliarde de dolari pe an. În perioada de timp analizată, America a alocat subvenții nationale de peste 20 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili.