Acasă » Electricitate » Starace, Enel: În Europa, progresele tehnologice și dinamica pieței oferă oportunități unice

Starace, Enel: În Europa, progresele tehnologice și dinamica pieței oferă oportunități unice

6 septembrie 2016
Electricitate
energynomics

„Industriile de rețea”, cum ar fi energia, transporturile și ICT, sunt principalii catalizatori de competitivitate, inovare și creștere, conchide raportul „Consolidarea investițiilor în Europa: propuneri pentru relansarea investițiilor în Europa și rolul sectorului energetic și digitalizării” elaborat de The European House – Ambrosetti (TEH-A) în colaborare cu Enel și prezentat la Cernobbio, Italia.

Studiul a identificat principalele obstacole în calea acestui obiectiv și propune o serie de recomandări de acțiuni specifice care pot ajuta Europa să își accelereze dezvoltarea.

„Europa se confruntă cu o provocare dificilă pentru a asigura o creștere economică continuă și durabilă în contextul procesului de decarbonizare în curs de desfășurare. Investițiile vor juca un rol central în acest efort”, a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace. „În calitate de lider în domeniul utilităților la nivel mondial, Enel trece printr-un proces de schimbare profundă, care are loc la nivelul sectorului. Prin urmare, recunoaștem importanța unor politici care să răspundă în mod eficient la progresul tehnologic rapid și modelele care promovează inovarea, pentru investiții macro-economice atractive. În plus, un cadru juridic și de reglementare vizibil, stabil, transparent și orientat spre viitor este crucial. Acest lucru este valabil mai ales în Europa, unde progresele tehnologice și dinamica pieței oferă oportunități unice, nu doar în sectorul energetic, ci în întreaga economie”, a mai spus Starace

Potrivit lui Valerio De Molli, CEO al The European House – Ambrosetti „următoarele câteva luni ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru Europa, care în ultimul deceniu s-a aflat în centrul unei „furtuni perfecte”, care și-a subminat politica și stabilitate economică. Suntem la o răscruce. Frica este că Brexit-ul ar putea fi primul pas spre o destrămare a Europei. Situația actuală ar putea fi un moment critic pentru a revigora visul european, dar pentru a face acest lucru, Europa trebuie să se întoarcă la rădăcinile sale, creând o Uniune mai competitivă, inclusivă și unită. În acest mediu, investițiile au un rol strategic în consolidarea competitivității și asigurarea unei creșteri durabile pe termen lung ”

Studiul subliniază faptul că UE este principalul hub pentru investiții la nivel global, datorită dimensiunii pieței interne, securității geo-politice, bazei instituționale solide, forței de muncă calificate și capacităților sale tehnologice și de cercetare. Cu toate acestea, Europa simte consecințele crizei mai mult decât alte economii, există un grad ridicat de fragmentare între statele membre, precum și un decalaj de investiții care nu suportă o creștere pe termen lung. Consecințele unei Brexit reprezintă, de asemenea, o potențială sursă de instabilitate.

Investițiile sunt, prin urmare, esențiale pentru creșterea economică și pot promova o nouă Europă, stimularea competitivității și productivității, îmbunătățirea și construirea de noi infrastructuri, dezvoltarea de tehnologii de ultimă oră, cu efecte directe și indirecte asupra PIB-ului și ocupării forței de muncă. Pentru a atinge acest obiectiv, va fi necesară eliminarea factorilor care subminează în prezent investițiile, cum ar fi un cadru de reglementare fragmentat și instabil, costul ridicat al afacerilor și segmentarea persistentă a pieței interne.

Studiul TEH-A/Enel identifică șase propuneri-cheie pentru a revigora atractivitatea Europei pentru investiții, printre care accelerarea, consolidarea și extinderea procesului de realizare a pieței interne europene; asigurarea unui cadru european de reglementare mai stabil, mai previzibil și de calitate superioară; oferirea de stimulente pentru crearea și menținerea infrastructurii transfrontaliere și strategice; promovarea inovării disruptive; consolidarea ecosistemelor de inovare și tehnologiilor verzi; sprijinirea dezvoltării „industriilor de rețea” și convergenței industriale și revigorarea cooperării între statele membre și stimularea investițiilor în sectorul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *