Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, pregăteşte infrastructura necesară, serviciile de alimentare şi dezvoltă tehnologiile necesare reţelelor pentru reîncărcarea autovechiculelor electrice, Francesco Starace, director general al grupului italian Enel, declarând, pentru Bloomberg, că grupul va construi instalaţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice nu doar în Italia, ci şi în Spania şi în America de Sud, unde grupul este prezent. ”Maşinile electrice sunt pe drum. Trebuie doar să ne întrebăm când ajung, nu dacă vor veni”, spune Francesco Starace, director general al grupului italian Enel, citat de Bloomberg.
Tehnologia în domeniu este din ce în ce mai avansată, precizează Starace, conform News.ro. ”Sarcina noastră este să punem la punct infrastructura, pentru ca maşinile electrice să poată circula, iar şoferii acestora să nu aibă nicio grijă”, adaugă şeful Enel.
Consumul de vehicule electrice a crescut semnificativ în ultima perioadă, astfel că Enel se concentrează atât pe dezvoltarea unei infrastructuri globale de încărcare a maşinilor electrice, dar asupra achiziţiilor în industria reţelelor de electricitate. În iunie 2017, compania a achiziţionat furnizorul de software EnerNOC Inc iar în mai proiectul de stocare a energiei Tynemouth din Newcastle, UK. În decembrie, Enel, împreună cu Electricite de France SA, Enedis and Verbund AG au lansat un proiect comun pentru instalarea staţiilor de încărcare ultra-rapide în Europa, care va fi finanţat parţial de Comisia Europeană.
Enel dezvoltă deja în Italia o reţea de reîncărcare pentru autovehicule electrice. De altfel, oficialii Enel estimau recent că vehiculele electrice vor reprezenta peste 50% din vânzările la nivel global până în 2040. Compania va aloca în Italia până la 300 de milioane de euro pentru a instala până la 14.000 de instalaţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice până în 2022. Enel se aşteaptă că Italia va avea peste 115.000 vehicule electrice până în 2020, de la aproximativ 9.000 în prezent.
Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe cinci continente şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 86.000 MW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienţi comparativ cu firmele europene din domeniu.
În România, Enel deţine 64,4% la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.