Acasă » Petrol și Gaze » Statele membre se angajează să reducă cererea de gaze cu 15% iarna viitoare

Statele membre se angajează să reducă cererea de gaze cu 15% iarna viitoare

26 iulie 2022
Consumatori
energynomics

Într-un efort de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns astăzi la un acord politic privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. Regulamentul Consiliului prevede, de asemenea, posibilitatea de a declanșa o „Alertă la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Atunci când aleg măsuri de reducere a cererii, statele membre au convenit că trebuie să acorde prioritate măsurilor care nu afectează consumatorii protejați, cum ar fi gospodăriile și serviciile esențiale pentru funcționarea societății, cum ar fi entitățile critice, asistența medicală și apărarea. Printre măsurile posibile se numără reducerea gazelor consumate în sectorul energiei electrice, măsuri de încurajare a schimbării surselor de combustibili în industrie, campanii naționale de sensibilizare, obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii și măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitarea între întreprinderi.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă pentru a pregăti răspunsul în cazul unor posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează continuu aprovizionarea cu energie ca armă geopolitică.

Statele membre au convenit ca între 1 august 2022 și 31 martie 2023 să își reducă cererea de gaze cu 15% în comparație cu consumul mediu din ultimii cinci ani, cu măsuri la alegere. În timp ce toate țările UE vor depune toate eforturile pentru a face față reducerilor, Consiliul a precizat câteva excepții și posibilități de a solicita o derogare de la obiectivul obligatoriu de reducere, pentru a reflecta situațiile specifice ale statelor membre și pentru a se asigura că reducerile de gaze sunt eficiente în creșterea securității aprovizionării în UE.

 

Excepții și derogări

Consiliul a convenit ca statele membre care nu sunt interconectate cu rețelele de gaze ale altor state membre sunt exceptate de la reducerile obligatorii de gaze, deoarece nu ar putea elibera volume semnificative de gaz prin conducte în beneficiul altor state membre. Statele membre ale căror rețele de energie electrică nu sunt sincronizate cu sistemul european de energie electrică și se bazează în mare măsură pe gaz pentru producția de energie electrică sunt, de asemenea, exceptate, pentru a evita riscul unei crize de aprovizionare cu energie electrică.

Statele membre pot solicita o derogare pentru a-și adapta obligațiile de reducere a cererii în cazul în care au interconexiuni limitate cu alte state membre și pot demonstra că capacitățile lor de export de interconexiuni sau infrastructura lor internă de GNL sunt utilizate pentru a redirecționa gazele către alte state membre la maximum. Statele membre pot solicita, de asemenea, o derogare în cazul în care și-au depășit obiectivele de alimentare cu gaze, dacă depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau dacă consumul lor de gaze a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an comparativ cu media din ultimii cinci ani.

Statele membre își vor actualiza planurile naționale de urgență care stabilesc măsurile de reducere a cererii pe care le planifică și vor raporta periodic Comisiei cu privire la evoluția planurilor lor.

Regulamentul este o măsură excepțională și extraordinară, prevăzută pentru o perioadă limitată de timp. Prin urmare, acesta se va aplica timp de un an, iar Comisia va efectua o revizuire pentru a lua în considerare prelungirea sa ținând cont situației generale a UE în materie de aprovizionare cu gaze, până în mai 2023.

 

„Alertă la nivelul Uniunii”

Statele membre au convenit să sporească rolul Consiliului în declanșarea unei „alerte la nivelul Uniunii”. Alerta ar urma să fie activată printr-o decizie de punere în aplicare a Consiliului, hotărând la propunerea Comisiei. Comisia. Comisia va prezenta o propunere de declanșare a unei „alerte la nivelul Uniunii” în cazul unui risc semnificativ de penurie gravă de gaze sau de cerere de gaze excepțional de mare sau în cazul în care cinci sau mai multe state membre care au declarat o alertă la nivel național solicită Comisiei să facă acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *