În câteva săptămâni, comunitatea internațională va stabili noi obiective de dezvoltare durabilă (SDG) pentru perioada ce urmează, pentru orizontul 2030. Un număr mare de state membre ale UE nu reușesc, însă, să atingă aceste obiective, în conformitate cu testele de stres preliminare SDG, conform EurActiv Germania.
Cele mai multe națiuni industrializate nu sunt gata pentru agenda de după 2015. Țări precum Franța, Germania, Grecia și Ungaria sunt departe de a-și atinge obiectivele globale. Liderii mondiali se vor întâlni în cursul acestei luni pentru a finaliza noua agendă. Marți, Fundația Bertelsmann a publicat concluziile sale la „testele de stress”.
Prin urmare, nu se pune doar problema națiunilor industrializate, care tebuie să facă mai mult pentru a lupta împotriva sărăciei în țările în curs de dezvoltare. Există o cerință, de asemenea, în propriile lor țări, în special în ceea ce privește modelele de producție și consum durabile. Mai mult decât atât, sistemele lor economice măresc de multe ori diferența dintre bogați și săraci.
La sfârșitul lunii septembrie, Adunarea Generală a ONU va adopta 17 obiective principale, cunoscute sub numele de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals, SDG). Acestea vor înlocui obiectivele depășite de Dezvoltare ale Mileniului. În plus față de lupta împotriva foametei și eradicarea sărăciei, SDG abordează, de asemenea, problemele legate de egalitatea de gen și economie durabilă.
Studiul Bertelsmann a comparat 34 de țări OCDE, folosind 34 de indicatori din sfera celor 17 SDG pentru a ajunge la concluziile sale. Cele cinci țări care sunt cele mai susceptibile de a atinge obiectivele ONU includ patru dintre țările nordice: Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda, cu Elveția în completarea listei. Studiul laudă Suedia în special pentru eforturile sale în reducerea nivelului de gaze cu efect de seră, care este în prezent cu aproximativ o treime mai mic decât în 2006, raportat la PIB.
Statele Unite ale Americii, Grecia, Chile, Ungaria, Turcia și Mexic nu au trecut testele de rezistență. SUA s-a clasat destul de jos din punct de vedere al emisiilor de carbon, inegalității sociale sau malnutriției.
„Studiul nostru se bazează pe primul test de stres al națiunilor industrializate, pe noile criterii-țintă”, a explicat Aart De Geus, Președinte și CEO al Fundației Bertelsmann. „Țările bogate nu mai sunt considerate a fi lideri la nivel mondial, în special atunci când sunt analizate inegalitatea socială în creștere și conservarea slabă a resurselor,” spune De Geus,
Plusuri și minusuri pentru Germania
Germania s-a situat pe locul 6 în general în studiu. În 12 din cei 34 de indicatori examinați, Germania a ocupat unul din locurile de top. Performanța bună în domeniul creșterii economice, ocupării forței de muncă și cercetării și dezvoltării, împreună cu un prag relativ scăzut de sărăcie, relativ bun de securitate socială, o rată scăzută a criminalității și numeroase rezervații naturale, au dus la concluzia că Germania are rezultate bune.
Cu toate acestea, potrivit studiului, există de asemenea o serie de deficiențe. Germania are o rată de producție de deșeuri foarte mare, cu o medie de 614 kg de deșeuri pe persoană pe an, cu mult peste media OCDE de 483 kg și care depășesc cu mult media din Japonia de 354 kg de persoană.
De asemenea, sunt rezultate slabe în ceea ce privește agricultura durabilă. Cu un surplus de 94 kg de azot și fosfor pe hectar de teren agricol, poluarea solului, aerului și apei sunt amenințări semnificative.