Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Statoil ar putea reduce la jumătate costul de extracție al gazelor

Statoil ar putea reduce la jumătate costul de extracție al gazelor

energynomics

În încercarea de a accesa rezerve imense de gaze naturale în valoare de aproximativ 30 miliarde de dolari, compania Statoil a lansat la mijlocul lunii august, la o distanță de 125 de mile în largul coastei Norvegiei, un compresor subacvatic imens, care ar trebui să permită extragerea gazului la jumătate din costul actual. Cu privire la această încercare tehnologică Directorul de comunicare al Statoil a spus: „Combustibilii fosili vor mai juca un rol important și necesar în mixul energetic pentru o perioadă lungă de timp. Scopul nostru este de a extrage aceste resurse modul cel mai eficient cu puțință, cu minime degajări de energie și carbon.”

Oficialul al Statoil a spus că potențialul acestei noi tehnologii ar putea avea ramificații uriașe pentru piețele de petrol și gaze. „Noi rezerve de energie sunt descoperite în cele mai inaccesibile regiuni ale planetei. În unele dintre aceste zone va fi imposibil sau mult prea costisitor să construiești platforme. Fabricile subacvatice ar putea fi soluția în acele regiuni. Scopul Statoil este de a avea până în 2020 tehnologia disponibilă pentru a construi o fabrică subacvatică.”

Eforturile făcute de Statoil pentru a extrage combustibili fosili oferă o imagine de ansamblu asupra industriei de petrol și gaze, și despre modul în care acționează pentru a crește eficiența din domeniul mediului și banilor alocați. În viitor, tehnologiile Statoil ar putea impulsiona și schimba fundamental piețele de petrol și gaze. În 2012 Statoil a lansat ca parte a strategiei sale revizuite pentru tehnologie conceptul de fabrică subacvatică. Strategia identifică producția și prelucrarea submarină ca fiind una dintre tehnologiile critice pentru creșterea producției la 2,5 milioane de barili de echivalent petrol (bep) până în 2020.

Compresia subacvatică este necesară pentru a păstra nivelul producției

Statoil a aplicat pentru prima dată compresia subacvatică a gazelor în 2012 la depozitul Gullfaks de Sud. Compania a estimat la acel moment că tehnologia folosită ar putea adăuga până la 22 de milioane bep pe an la producția obținută din acest depozit în mod normal. O astfel de tehnologie nu mai este doar un mod de a arăta lumii potențialul financiar sau de know-how tehnologic în sine. Vice-underwater compressorPreședintele Executiv pentru Tehnologie, Proiecte și Forare al Statoil a spus că „inovația și dezvoltarea tehnologică sunt esențiale pentru îmbunătățirea ratei de recuperare a petrolului și gazului și extinderii duratei de viață pentru câmpurile localizat pe platoul continental norvegian. Dezvoltarea compresiei și prelucrării submarine este o parte centrală a strategiei de tehnologie a Statoil pentru creșterea producției pe termen lung.”

Statoil estimează că în jurul anului 2015 presiunea naturală în rezervorul de pe câmpul Gullfaks de Sud se va reduce. Pentru ca nivelul producției să fie cel puțin menținut este necesară o presiune artificială prin intermediul compresoarelor subacvatic. Directorul Statoil pentru Operațiuni în Vestul Mării Nordului a declarat: „comprimarea subacvatică a gazelor va avea efecte foarte benefice pentru depozitul Gullfaks. Datorită acestei tehnologii, combinată ulterior cu o presiune de producție de joasă de intensitate poate crește rata de recuperare a gazelor de la 62% la 74%.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *