Listarea unei companii în insolvenţă nu are niciun raţionament economic, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), solicitat să comenteze o informaţie vehiculată de presa centrală, potrivit căreia administratorul judiciar al companiei ar lua în calcul această variantă, conform Bursa.
Gabriel Dumitraşcu, administratorul special al Hidroelectrica, a declarat că nu s-a luat în calcul ipoteza listării în insolvenţă: „Asemenea afirmaţii vehiculate în presă fac rău unui proces normal de listare. Un IPO (n.r. ofertă publică iniţială) al Hidroelectrica în insolvenţă nu este profesional, este în afara standardelor şi de aceea nu am luat în calcul această ipoteză”.
Ideea listării unei companii în insolvenţă pare stranie şi, desigur, originală într-un peisaj al pieţelor financiare care se respectă şi care sunt obişnuite să se confrunte cu riscurile/incertitudinile de business, dar care nu sunt obişnuite să disemineze sau să interpreteze riscuri de natură juridică, apreciază Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţă de capital din cadrul BCR.
„Şi pentru un nespecialist în domeniul juridic, principalul risc în contextul procesului de insolvenţă, precum cel de la Hidroelectrica, este tocmai unul juridic şi, potrivit informaţiilor disponibile public, acesta pare să fie legat de verdictele finale ale instanţei în litigiile cu traderii de energie şi alţi foşti parteneri de afaceri”, a explicat el.
„Deşi potrivit declaraţiilor administratorului judiciar şi ale unor oficiali există percepţia că Hidroelectrica ar fi doar formal captivă în acest proces de insolvenţă, investitorii iau decizii numai în baza unor certitudini asupra situaţiei patrimoniale şi financiare. Această certitudine ar putea fi garantată numai de ieşirea din procesul de insolvenţă, însoţită de decizii finale şi irevocabile ale instanţei pe speţele legate de potenţiale obligaţii invocate de terţi şi nerecunoscute de companie”, a mai spus Căruntu.
În ipoteza listării Hidroelectrica în insolvenţă, ar însemna că, în prospectul de emisiune trebuie să fie definite riscuri potenţiale din litigii de natură a greva în viitor patrimoniul companiei şi ar fi, astfel, obligatoriu nevoie ca eventualele riscuri viitoare să fie preluate de un terţ, respectiv de guvern, într-o anumită formă juridică legală, a mai spus expertul BCR, pentru Bursa.