Nuclearelectrica salută adoptarea Legii privind aprobarea semnării Acordului de sprijin între Statul român și companie în vederea dezvoltării Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, astăzi, 14 martie 2023.
„Salutăm adoptarea legii privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă. Mulțumim Președinției României, Guvernului și Parlamentului României. Este clar că fără implicarea statului și a autorităților în proiectele energetice nucleare, acestea nu se pot realiza. Votul de astăzi este un semnal concret pentru continuarea acestui proiect strategic pentru România, prin care vom adaugă încă 10TWh de energie fără emisii de CO2 în sistemul energetic național după anul 2031. Sunt mândru de echipa Nuclearelectrica pentru eforturile pe care le depune constant pentru dezvoltarea acestui proiect”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.
Aprobarea acestui proiect de lege este necesară pentru demararea activităților aferente Etapei a II-a Proiectului, care să permită: încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urmă notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM și respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat; obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapă de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapă III (Construcție).
Acordul de sprijin presupune angajamentul statului român în realizarea demersurilor necesare pentru finanțarea Proiectului inclusiv prin: acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afară unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență” și adoptării măsurilor administrative și/sau legislative în vederea asigurării îndeplinierii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul în natură prin cantitatea de apă grea și de octoxidul de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apă de răcire pentru funcționarea celor 2 unități nucleare și finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.
„Proiectul Unităților 3 și 4 este parte esențială din strategia de investiții a Nuclearelectrica de reeenergizare a României prin energie curată, alături de retehnologizarea Unității 1 și Proiectului Reactoarelor Modulare Mici. Energia nucleară, eficientă, sigură, curată va face din România un exemplu la nivel regional, dar și global, prin diferite parteneriate suport asociate proiectelor majore de investiții. Investim atât în dezvoltarea de unități de mari capacitate, Unitățile 3 și 4, cât și reactoare modulare mici. Reactoarele la scară mare pot asigura energie electrică în bandă, curată și accesibilă, în timp ce SMR-urile pot oferi flexibilitate rețelei, complementaritate cu sursele regenerabile, aplicații non-electrice, cum ar fi căldura și hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și decarbonarii. Cu cât dezvoltăm în timp util mai multe capacități, cu impact direct în strategia de decarbonare, dar mai ales în securitate energetică, cu atât vom crește echilibrul sistemului și siguranță consumatorului”, a adăugat Cosmin Ghiță.
Strategia de continuare a Proiectului Unităților CANDU al Centralei Nucleare Cernavodă a fost aprobată de actionarii SNN în anul 2021 și va fi implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare.