Acasă » Interes general » Macroeconomie » Statutul României de piaţă emergentă depinde de privatizările din energie

Statutul României de piaţă emergentă depinde de privatizările din energie

9 februarie 2015
Interes general
energynomics

România este în prezent clasificată ca piață “de frontieră” de Morgan Stanely Capital International (MSCI), iar avansul la statutul de piață “emergentă” ar permite pieței românești să atragă mai multe investiţii străine.

Managerii fondurilor de investiţii globale cumpără acțiuni pe baza indicilor MSCI, iar fondurile axate numai pe active “emergente” gestionează active globale în valoare de 9.500 miliarde de dolari, spune Ludwik Sobolewski, preşedintele BVB, citat de Agerpres.

Potrivit lui Sobolewski, BVB este pregătită să găzduiască până la patru oferte publice inițiale în acest an, în condițiile în care încearcă să includă România pe lista piețelor sub supraveghere pentru obținerea statutului de piață emergentă.

“Îndeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista piețelor sub supraveghere, dacă nu anul acesta atunci anul următor. Între timp, vrem să avem o piață mai mare pentru acțiuni, care va fi alimentată de programul de privatizare”, a declarat Sobolewski.

După ce a strâns 800 milioane de dolari prin cele două oferte publice inițiale derulate anul trecut, Guvernul de la București a luat o pauză cu programul de privatizare, în condițiile în care trebuie să rezolve chestiunile legate de insolvență și restructurarea companiilor de stat.

Potrivit lui Sobolewski, este posibil ca Hidroelectrica SA să vândă acțiuni în ultima parte a acestui an sau în prima jumătate a lui 2016. “Ne așteptăm la o altă mare tranzacție pe piața primară. Este important să menținem percepția că vor fi noi active disponibile pe piață”, a menționat directorul general al BVB.

Ludwik Sobolewski a mai spus că BVB a simplificat procedurile de tranzacționare și a facilitat accesul pe piață al companiilor în încercarea de a deveni un hub de tranzacționare în Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea bursa de la București are o capitalizare de piață de aproape nouă ori mai mică decât cea a bursei de la Varșovia.

Bursa de Valori București, în cooperare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Bloomberg au organizat în luna octombrie 2014 la Londra o conferință destinată promovării pieței de capital din România în rândul investitorilor instituționali din Londra. O nouă conferință similară urmează să fie organizată vineri la sediul BERD de la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *