Cea mai la îndemână soluție pentru reducerea dezechilibrelor cauzate de ”apetitul mare” al celor care construiesc centrale fotovoltaice rezidențiale sistemului energetic din Republica Moldova este reprezentată de sistemele de stocare a electricității.
”Avem un mare apetit al investitorilor dar care se rezumă la energiile incontrolabile, adică eolian și solar. Avem două probleme și ambele sunt tehnice. Prima este capacitatea de echilibrare a sistemului (…), iar a doua este aglomerarea de centrale solare rezidențiale”, a declarat Alexandru Săndulescu, EU High Level Adviser on Energy, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.
Republica Moldova are dificultăți în asigurarea echilibrării sistemului din cauză că nu dispune de resurse hidroenergetice și nici nu deține termocentrale pe gaz natural. Din acest motiv, nici nu există participanți la piața de reglementare. Cu toate că investițiile în centrale de echilibrare ar reprezenta soluția necesară, acestea lipsesc pentru că nu sunt încurajate.
Una dintre cauzele absenței centralelor de echilibrare este și lipsa de interes a băncilor de a finanța astfel de proiecte, inclusiv din cauză că aceste centrale ar trebui să funcționeze pe bază de gaze naturale, însă acest combustibil ”nu este tocmai un lucru de finanțat”. Pe de altă parte, investițiile în surse regenerabile sunt susținute prin mecanisme care asigură stabilitatea prețurilor pe 15 ani și prin garanția că energia pe care o livrează va fi preluată în piață.
”Suntem într-un cerc vicios în care nici nu pot fi implementate proiecte peste o anumită capacitate, dar nici această limită nu poate fi crescută din cauza lipsei investițiilor în unități de echilibrare”, a adăugat Săndulescu.
A doua problemă de natură tehnică este reprezentată de ”marele apetit” pentru panouri solare pe acoperișuri. În acest sector, numărul mare de proiecte produce aglomerări în rețelele de distribuție și provoacă, astfel, deconectarea centralelor fotovoltaice, ceea ce produce „o nemulțumire generală”.
Aceste disfuncții ar putea fi corijate prin introducerea unor măsuri ”simple, dar eficiente” și anume limitarea de capacități instalate în sectorul rezidențial și obligarea beneficiarilor rezidențiali de a investi în propriile unități de stocare a energiei electrice.
”Soluția cu baterii litiu-ion arată bine pe hârtie, dar este scumpă și probabil că nu va fi o soluție pentru încă mulți ani. Vor trebui 200 MW de surse de echilibrare ca să avem, în 2030, 600 MW în eolian și 200 MW în solar, așa cum este prevăzut în viziunea de programare a sistemului pe termen lung”, a mai spus Săndulescu.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz