Programele de stimulare a producției de energie regenerabilă și de susținere a acestor investiții cu fonduri nerambursabile vor lua în calcul în viitor și sectorul stocării energiei în baterii, a declarat Matei Dimitriu, consilier în Direcția de Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
„Prin ElectricUp au fost finanțate proiecte de până la 100 kWp instalați în panouri fotovoltaice cu posibilitatea de a adăuga baterii. Introducerea bateriilor își va găsi loc tot mai insistent în toate axele”, a spus Dimitriu, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Constanța de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
În 30 septembrie a fost stabilit termenul de decontare a proiectelor finanțate prin programul ElectricUp și ”deja se avansează foarte mult”.
Există însă întârzieri majore din cauza calității unor documente sau a neconcordanței dintre proiectele din teren cu cele de pe hârtie, iar acest lucru poate fi explicat parțial prin lipsa capacității administrative a IMM-urilor de a gestiona complexitatea documentației cerute prin programele de alocare a fondurilor nerambursabile.
Prin ElectricUp s-au mai finanțat și lucrări de montare a de stații de încărcare a vehiculelor electrice, ceea ce a permis creșterea electromobilității, dar ar trebuie elaborate și niște ghiduri legate de utilizarea lor eficientă pentru a maximiza rezultatele proiectului.
”S-a accelerat foarte mult finalizarea ghidurilor. Se speră ca undeva la sfârșitul anului să avem rezultate pe toate liniile”, a adăugat Dimitriu.
Conferința de la Constanța a fost a treia dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Urmează Iași, pe 19 și 20 octombrie, și București, pe 16 și 17 noiembrie.