Stocurile de cărbune ale României sunt insuficiente și ajung doar pentru patru zile, un volum total insuficient pentru rezolvarea problemelor ridicate de valul de frig care a cuprins România, susține Ministrul Energiei, Toma Petcu.
„Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, am dispus corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi în Ministerul Energiei. În perioada următoare vom elabora proceduri foarte clare şi bine stabilite care să ne spună cum trebuie să procedăm plecând de la această experienţă nefericită şi de la consumul istoric la electric şi gaze. Aceste proceduri nu au fost făcute în guvernarea anterioară”, a declarat Toma Petcu în cadrul unei ședințe comune de guvern de joi.
Ministrul a mai prezentat situaţia stocurilor de cărbune ale Complexurilor Energetice Oltenia (CEO) şi Hunedoara (CEH). CEO Oltenia are un stoc de cărbune de 357.000 de tone, la un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, iar la CEH Hunedoara stocul este de 30.000 de tone de cărbune, la un consum de 6.100 de tone pe zi, ceea ce ar asigura funcţionarea pentru doar patru zile al celor două companii, conform ministrului Energiei.
Într-un comunicat transmis joi de CEO, se menționează că stocurile existente în termocentrale și în carierele miniere la momentul respectiv, precum și livrările zilnice care se efectuează din cariere către termocentrale, permit funcționarea fără probleme a grupurilor energetice disponibile.
Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu afirmă că stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. „Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă”, a scris Grigorescu.
„Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională”, a mai scris Grigorescu, potrivit căruia „greaua moştenire” e doar o chestiune de discurs politic.
Este cu adevarat o grea mostenire, dar nu de 400 de zile ci de peste un sfert de secol. Ba avem seceta, ba avem ger sau alte fenomene si atunci ne amintim mereu de greaua mostenire, care este de fapt creatia noastra prin lipsa de strategie. In marina, pentru salvarea vaselor ce naufragiaza si a echipajelor, exista nave specializate care „stau si asteapta”. Atunci când este nevoie ele salveaza vieti si bunuri. Factura pe care o emit dupa eveniment acopera si sutele de zile in care au fost in asteptare.
Proiectul Tarnita, biogazul & biomasa sunt elementele care trebuie adaugate la cele existente pentru a raspunte prompt si sanatos la orice SOS. Asta daca nu vrem sa fim mereu niste plangaciosi!