Nivelul mare de stocuri de gaze din Europa occidentală va înlătura riscul ca instabilitatea din Ucraina, principala rută de tranzit a gazelor din Rusia către clienţii europeni, să crească prețul acestora, scrie Bloomberg ca urmare a comunicărilor băncii germane Commerzbank. Energy Aspects Ltd., o firmă londoneză de consultanță, apreciază nivelul total al stocurilor europene de gaze la 6,24 miliarde de metri cubi, cu 19% mai mari față de cât erau anul trecut în această perioadă.
Washington Post scrie că Anglia, cel mai mare consumator de gaze din UE după Germania, deține stocuri mai mari cu 25 de puncte procentuale peste nivelul mediu pentru această perioadă a anului. În Olanda, cel mai mare hub de tranzacţionare din Europa continentală, stocurile sunt mai mari cu 19% decât în mod obișnuit și Bloomberg a calculat că, datorită cererii mai mici, prețurile au scăzut aici la cel mai redus nivel din ultimul an și jumătate.
Această conjunctură care cumulează stocuri importante de gaze, vreme blândă și cerere în scădere diferă semnificativ de perturbările introduse în aprovizionare din pricina evenimentelor dintre Rusia și Ucraina de acum patru ani.
„Dacă evenimentele de acum ar fi avut loc în urmă cu patru ani, preţurile ar fi urcat semnificativ în Europa. Orice presiune de creştere a preţurilor este anulată în prezent, întrucât oferta de gaze de pe piaţa europeană este foarte mare”, a declarat Nick Campbell, analist la firma britanică Inspired Energy. E gaz din abundență pe continent, a completat acesta.
Gazele naturale cu livrare în luna martie au scăzut cu 2% pe piaţa Title Transfer Facility din Olanda, la 23,07 euro/MWh, spune Bloomberg. Contractul cu livrare în martie este în scădere cu 21% faţă de începutul lunii decembrie. Și prețurile din Germania sunt în scădere. Prețul gazului pentru luna viitoare pe hubul de tranzacționare NetConnect Germany ar putea ajunge la finalul lunii decembrie la 22 euro/MWh, o descreștere de 5,6%.