Datele din buletinul trimestrial „Prețul Gazelor Naturale”, volumul II, lansat de Asociația Energia Inteligentă, arată că trimestrul patru din 2017 a fost caracterizat de nenumărate dezbateri pe marginea prețului gazelor naturale și a pieței de gaze naturale, cu mesaje alarmiste și ultimative, urmate de o spectaculoasă evoluție a prețului gazelor pe bursele din România până la nivelul mesajelor vehiculate anterior. Raportul Prețul La Gaze, analizează tranzacțiile realizate pe bursele din România, prezentând istoricul prețurilor medii la gazele naturale tranzacționate pe bursa și tendința prețurilor medii al gazelor naturale, exclusiv, din contractele încheiate până în prezent, pe bursa, cu livrarea gazelor naturale în lunile viitoare. Trendurile prezentate nu sunt prognoze de preț, sunt prețuri care s-au parafat în contracte pentru lunile următoare de livrare gaze naturale.
Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România
Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie – decembrie 2017, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze din producția internă tranzacționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros. După o scădere a prețului gazelor în perioada de vară cu 12% față de maximul atins în luna februarie 2017, se desprinde o creștere a prețului gazelor cu 29,5% în luna decembrie față de prețul minim atins în luna septembrie 2017. Remarcăm că tranzacțiile realizate pe bursă s-au realizat aproape în exclusivitate cu gaze din producția internă curentă. Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul mediu ponderat al gazelor de import a crescut cu 18,63% în luna decembrie 2017 față de luna martie a aceluiași an și faptul că prețul mediu al gazelor tranzacționate din import în luna decembrie este cu 9% mai mare decât prețul mediu al gazelor din producția internă tranzacționate pe bursa în aceeași perioadă. Prețul gazelor depozitate în depozite subterane, tranzacționate pe BRM a prezentat o valoare cu 16% mai mare decât prețul mediu al gazelor naturale din producția internă tranzacționate pe BRM și cu 6% mai mare decât prețul mediu al gazelor din import tranzacționate pe BRM.
Analizând prețul gazelor tranzacționate pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile ianuarie – iunie 2018, se desprinde o tendință de descreștere a prețului gazelor din producția internă pe piața en gros. Prețul gazelor în perioada de iarnă este puternic influențat de prețul gazelor din import și de prețul gazelor înmagazinate, astfel prețul mediu al gazelor pe piața en gros în Q1 2018 va fi superior valorilor prezentate în graficul alăturat.
Tranzacțiile prin intermediul BRM pe piața en detail sunt relativ puține ceea ce face ca analiza să aibă un grad mare de relativitate. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am determinat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă. Prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, diferențiate pe cele 4 categorii de consum B1-B4, fără tarife și taxe stabilite conform legislației în vigoare arată că gazele marfă vândute către acești consumatori au fost cuprinse într-un interval de la un nivel de 72-86 lei/MWh.
Istoric și tendințe ale prețului gazelor în lume
Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de creștere a prețului gazelor naturale pe perioada iernii la un nivel similar al ponderii cu creșterea de preț care se găsește în România. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa, prezintă o creștere a prețului gazelor in perioada de iarna, conform contractelor futures, cu cca 22,7% fata de preturile din vara 2017, clienții așteptându-se ca aceste gaze să fie tranzacționate pe perioada rece cu 91-95 lei/MWh. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.
Aceleași tendințe privind prețul gazelor naturale în sezonul rece 2018 fata de sezonul cald 2017 le regăsim în SUA, unde tendințele prezentate de Energy Information Administration arată o creștere a prețului gazelor în SUA cu cca. 14% (această creștere fiind influențată semnificativ de temperaturile extreme de scăzute din SUA).
Prognoza meteo
Potrivit estimărilor ANM, pentru Q1 2018, vom avea temperaturi mult peste medie în luna ianuarie. În luna februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius, excepție făcând zonele din Transilvania și Moldova unde temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 și 0 grade. În luna martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. (sursa: ANM)
Prognoze de consum
In luna octombrie Ministerul Energiei comunica că în iarna 2017 – 2018 va exista o situație similară cu cea din iarna 2016-2017. Ulterior lunii octombrie 2017 nu au mai fost făcute comunicate privind prognozele de consum al gazelor naturale. Temperaturile ridicate din Q4 2017 și prognozele de temperatură din Q1 2018, probabil va face ca în iarna 2017/2018 vom avea unul din cele mai mici consumuri de gaze din ultimele ierni.
Buletinul Prețul Gazelor Naturale este realizat de Asociația Energia Inteligenta. Volumul I este accesibil AICI.