Acasă » Petrol și Gaze » Artur Stratan, ROPEPCA: Investițiile depind de strategie, de regimul fiscal și de prețul petrolului

Artur Stratan, ROPEPCA: Investițiile depind de strategie, de regimul fiscal și de prețul petrolului

3 noiembrie 2016
Consumatori
Bogdan Tudorache

Industria petrolului și gazelor naturale din România are nevoie de investiții de aproximativ un miliard de euro anual doar pentru finanțarea nevoilor curente și a dezvoltării, însă în lipsa regimului fiscal și a strategiei energetice nu pot avea loc noi investiții, susține Artur Stratan, președintele asociației petroliștilor ROPEPCA. Industria are nevoie și de un preț al petrolului mai mare, pe plan extern fiind agreată cifra de 60 de dolari pe baril pentru ca situația petroliștilor să se echilibreze și să permită efectuarea unor noi investiții.

El a afirmat că industria nu duce lipsă de lichidități, însă crearea unor noi proiecte ține foarte mult de activitatea de legiferare. Statul nu a deschis cea de-a 11-a rundă de licențiere a unor perimetre petrolifere de explorare întrucât nu există un regim fiscal clar pentru industrie.

”Ar fi anacronic să fie reglementat regimul fiscal în lipsa strategiei energetice”, explică Stratan.

”E greu de crezut ca acest regim fiscal va fi realizat până la sfârșitul anului, întrucât și data de 31 octombrie pentru publicarea strategiei energetice s-a decalat cu două săptămâni”.

Este greu de crezut că strategia energetică va fi asumată de actualul guvern și va fi trecută și prin parlament. Odată cu debutul campaniei electorale, parlamentarii nu vor avea timp să citească strategia națională, un document de sute de pagini, până la alegeri.

”Probabil aceste atribuții vor reveni noului guvern”, a mai spus președintele ROPEPCA.

În ritmul actual de consum, România își va epuiza resursele actuale de petrol în 12 ani și pe cele de gaze naturale în nouă ani. Totodată, rata de înlocuire a rezervelor a scăzut de la 42% în 2014, la 25% în 2015.

Pentru ca în industria de Upstream (n.r. explorare-exploatare și producție) a petrolului și gazelor să se investească minimum 1 miliard de euro pe an pe termen lung este necesar un nivel mai crescut al prețului petrolului, iar ”activitatea de explorare să fie continuată la un nivel destul de susținut”, a explicat Stratan.

El susține că în actualul proiect al strategiei energetice, versiunea prezentată de autorități în cazul modelării cantitative a extracției și consumului de petrol și gaze provenite de pe piața internă este una optimistă, nefiind posibilă în lipsa investițiilor sus-menționate.

”Criza prețului petrolului ne-a lovit pe toți la fel de mult, nu doar industria de petrol și gaze, ci și industriile paralele, cum ar fi cea a echipamentelor şi serviciilor de suport”, spune Stratan, explicând că multe firme, precum Prospecțiuni, au intrat deja în insolvență sau faliment.

”Un preț al petrolului de 60 de dolari pe baril ne-ar fi de ajutor”, a mai spus el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *