Acasă » Termo » Minerit » Strategia energetică a României, lansată în dezbatere după alegeri

Strategia energetică a României, lansată în dezbatere după alegeri

6 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Departamentul pentru Energie va lansa în dezbatere publică, după alegeri, Strategia energetică a României, pentru ca documentul să nu fie utilizat în scopuri electorale, a declarat Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Am finalizat jumătate, adică două din cele patru capitole ale strategiei, dar o să așteptăm până după alegeri să avem discuții serioase, fără implicații politice. Nu vreau să ne batem joc de munca experților sau să avem un document uitat într-un sertar„, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că obiectivul principal din strategie vizează asigurarea securității energetice a României. „România are șansa ca, în 2020, să fie a doua țară, după Danemarca, ce va produce mai multe resurse de energie primară decât vă consuma. Acest lucru îi va conferi țării noastre un rol strategic regional”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, al doilea obiectiv important al strategiei este asigurarea unor prețuri competitive la energie. Nicolescu a amintit că PIB-ul țării depinde în proporție de 30% de producția industrială, spre deosebire de media europeană, care este de 18%. „Astfel că este vital pentru noi să generăm prețuri competitive pentru industria și economia românească”, a susținut Răzvan Nicolescu.

Al treilea obiectiv menționat de șeful de la Energie este cel legat de protecția mediului. „Mă voi implica personal în ceea ce privește sectorul de energie regenerabilă. Am creat un grup de lucru, unde am adus la aceeași masă reprezentanții companiilor, ai consumatorilor și ai instituțiilor de finanțare. Se conturează un scenariu, dar să vedem ce vom face”, a precizat el.

Guvernul propune construcția unui combinat chimic în Dobrogea

Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care deţine Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazahă, a explicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Una din sugestiile statului român făcute celor de la Rompetrol pentru o posibilă investiție, utilizînd acel miliard de dolari, vizează construirea unui combinat chimic nou în zona Dobrogea. Nu este o decizie luată încă. Pe lângă combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond în depozite de gaze. Ei ne-au propus achiziționarea de benzinării deja construite, dar nu am acceptat și nu vom accepta niciodată așa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinării”, a afirmat Nicolescu.

Potrivit unui memorandum încheiat între Guvern şi KazMunayGas, cele două părţi vor înființa un fond deţinut în proporție de 80% de companie și 20% de statul român prin care vor fi efectuate investiții de circa un miliard de dolari, pe o perioadă de șapte ani.

Construcția unui astfel de combinat în Dobrogea ar oferi prilej de desfacere pe piața internă a unor cantități de gaz consistente din zăcămintele care se preconizează a fi accesate din platoul continental al Mării Negre.

Distanța de transport al gazului ar implica o valoare mai mică a infrastructurii necesare pentru preluarea gazului de la zăcământ până pe uscat, combinatul ar fi localizat în apropierea portului Constanța, un important punct comercial la Marea Neagră, și ar răspunde și unei necesități interne de revigorare a industriei prelucrării chimice din România, slăbită în ultimele două decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *