Bogdan Tudorache
Contractele bilaterale sunt absolut necesare, iar eliminarea prevederilor OUG 114 și noile ordine ale ANRE pentru adoptarea regulamentelor europene aduc piața într-o direcție normală, susține Petre Stroe, CEO al MET România Energy.
”Acum este bine că se modifică reglementările, va fi însă de muncă zi și noapte…Deja cuplarea pieței intra-zilnice ne-a prelungit programul pentru că trebuie să fim la butoane non-stop”, a spus Store.
El susține că piața are nevoie de o dezbatere mai largă, care să includă marii consumatori, pentru reducerea dezechilibrelor. În prezent, pe piața cu decontare la o oră, există dezechilibre majore, iar din 2021 se va introduce decontarea la 15 minute, ceea ce ar majora problemele pe piața de energie electrică.
”Acum se aduce piața pe o direcție normală. Din ianuarie vom avea noutăți, avem o echipă care participă la elaborarea noilor reglementări… Se vede și o transparentizare din partea ANRE”, a mai spus Stroe.
“Consider că este absolut necesar să organizăm dezbateri cu consumatorii, care să fie ajutați să aibă mai multe cunoștințe în ceea ce privește piața de energie: funcționare, reglementări, prețul energiei (evoluție, estimări)”, consideră Stroe.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă costurile cu dezechilibrele provocate de către consumatori (diferențele între estimarea de consum și cel realizat).
“La încheierea unui contract de furnizare, banda de dezechilibre pe care o avem în vedere cu clientul este de plus-minus 15%. Un plus de 15% la prețul energiei din cauza dezechilibrelor, cauzate de estimarea greșită a clienților, le poate adăuga acestora costuri foarte mari, care le poate afecta profitabilitatea activității. De aceea acest cost ar trebui și poate fi gestionat. Trebuie ca împreună, toți actorii din piață – consumatori, furnizori, operatori de piață, Transelectrica – să ne întâlnim, să găsim soluții, pentru că trebuie să controlăm această situație, care ne poate afecta pe toți“, a mai spus directorul general al MET România Energy.