Susținut politic la cel mai înalt nivel și confirmat tehnic ca fezabil, interconectorul HVDC ar putea deveni operațional chiar înainte de finalizarea marilor proiecte offshore din Marea Neagră sau a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. „Prin acest proiect facem încă un pas important în atingerea obiectivului pentru care lucrăm în fiecare zi la Ministerul Energiei: să avem energie sigură, la prețuri accesibile pentru români și economie și energie verde – în această ordine de priorități”, a sintetizat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
Finalizarea studiului de fezabilitate pentru viitorul cablu subteran HVDC (high-voltage direct current) a fost anunțată de Transelectrica împreună cu TAQA, Meridiam și E-INFRA. Proiectul va permite transportul, cu pierderi minime, a energiei verzi produse în România – inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră – către consumatori din Europa Centrală, traversând România pe o distanță de peste 1.100 km. “Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură energetică ale următorului deceniu pentru țara noastră. De aceea, am spus clar: nu avem timp de pierdut”, a mai spus ministrul Burduja.
O soluție inovatoare pe infrastructură existentă
Un element cheie al proiectului este soluția tehnică propusă de E-INFRA și confirmată de studiul realizat de compania italiană CESI: utilizarea coridoarelor deja disponibile – cele ale conductelor de gaze BRUA și Tuzla-Podișor – pentru instalarea cablului HVDC. „Ne bucură concluziile studiului și, în egală măsură, suntem mândri că soluția tehnică propusă de E-INFRA pentru amplasarea cablului HVDC pe coridoarele existente ale conductelor de gaz a fost confirmată ca fezabilă”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.
Avantajele sunt multiple: costuri mai mici, reducerea impactului asupra mediului și accelerarea proceselor de autorizare – toate elemente esențiale într-o piață europeană din ce în ce mai competitivă în domeniul infrastructurii energetice.
România în rețeaua energetică europeană extinsă
Proiectul HVDC va permite României să se interconecteze cu mari coridoare energetice europene precum SuedLink sau NordLink, făcând posibilă o distribuție eficientă a energiei curate de la Marea Neagră până în Europa de Nord. Beneficiile directe vizează atât consumatorii români, cât și stabilitatea rețelei regionale. „Acest proiect va spori securitatea energetică, va accelera integrarea generării de energie regenerabilă și va contribui la energie mai ieftină și mai puțin dependentă în Europa Centrală și de Est”, a punctat David Delgado Romero, Partener și Director Executiv CEE la Meridiam.
Pentru mediul de afaceri din România, acest proiect deschide perspective de investiții, colaborări transfrontaliere și un nou statut regional: de la simplu producător la furnizor strategic de energie verde în Europa.