În prezent, 82% dintre români declară că returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu anul trecut, relevă cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research, care și-a propus să afle mai multe detalii despre evoluția atitudinilor și comportamentelor românilor în ceea ce privește Sistemul de Garanție-Returnare, comparativ cu studiile similare desfăsurate în 2023 (măsurarea intențiilor înainte de implementare), respectiv 2024 (măsurarea comportamentelor românilor).
Circa 36% dintre români și-au schimbat obiceiurile de cumpărare a băuturilor ca urmare a implementarii SGR. Astfel, 16% aleg ambalaje mai mari, pentru a plăti de mai puține ori garanția, în timp ce 10% cumpără mai rar, iar 10% aleg produse mai ieftine la raft.
„Rezultatele studiului arată o adaptare rapidă a românilor la Sistemul de Garanție-Returnare, cu un procent în creștere al celor care returnează toate ambalajele, motivați în principal de recuperarea garanției plătite. Totodată, 36% dintre români spun că și-au modificat comportamentul de cumpărare ca urmare a implementării SGR. În acest context, studiile de tip Customer Decision Journey pot fi un instrument valoros pentru brandurile care vor să înțeleagă mai bine cum influențează aceste schimbări criteriile și deciziile de achiziție ale consumatorilor,” a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.
Doar 47% dintre români sunt multumiți de modul de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare. Românii ar recicla mai mult prin SGR dacă ar exista o rețea extinsă de puncte de returnare (48%), o valoare mai mare a garanției (27%) sau campanii eficiente de informare și educație (21%).
Îndreptându-ne atenția către frecvența cu care românii returnează ambalajele cu garanție, 34% le aduc la punctele de colectare o dată pe săptămână, 32% de 2-3 ori pe săptămână, iar 18% o dată pe lună.
În plus, rezultatele studiului, arată că ambalajele de plastic cu garanție sunt cele mai frecvent returnate de către români (72%), urmate de ambalajele de sticlă (60%) și de cele din metal (51%). În funcție de gen, bărbații obișnuiesc să returneze, într-o măsură semnificativ mai mare decât femeile, toate tipurile de ambalaje la punctele de colectare.