Decizia Europei de a promova utilizarea lemnului drept „combustibil regenerabil” va crește considerabil emisiile de gaze cu efect de seră din Europa și va provoca daune grave pădurilor lumii, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Princeton – Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, citat bysciencedaily.com.
În România, lemnul este inclus între sursele regenerabile de energie și este calculat de un institut specializat ca pondere în ținta națională de energie verde. Pe baza acestui calcul, ținta de energie regenerabilă a României a fost deja depășită. În acest mod, statele își pot asuma mai ușor ținte obligatorii mai mari, pe care să le respecte, cu ajutorul lemnului de foc.
Decizia Europei de a promova utilizarea lemnului drept „combustibil regenerabil” va crește considerabil emisiile de gaze cu efect de seră din Europa și va provoca daune grave pădurilor lumii, potrivit noului studiu publicat în Nature Communications.
Oficialii europeni au ajuns la un acord privind noua directivă privind energia regenerabilă la începutul acestei veri, care va dubla aproape utilizarea energiei regenerabile în Europa până în 2030. Împotriva opiniei a 800 de oameni de știință, directiva tratează lemnul drept combustibil cu conținut redus de carbon, ceea ce însemană tăierea și arderea arborilor în mod deliberat. Astfel de utilizări depășesc cantitatea folosită de deșeuri de hârtie și alte deșeuri de lemn, care au fost folosite mult timp pentru cogenerare, dar nu la această magnitudine.
Lucrarea, co-semnată de opt oameni de știință din Statele Unite și Europa, estimează că această dispoziție din Directiva privind energia din surse regenerabile va duce la un nou val de tăiere a pădurilor lumii. Acest lucru va fi cauzat de faptul că lemnul suplimentar, egal cu toate recoltele de lemn existente în Europa, va purtea furniza doar 5% din energia Europei.
Studiul estimează, de asemenea, că utilizarea lemnului pentru energie va produce probabil 10-15% din emisiile provenite din consumul de energie European, până în 2050.
Acest procent mic ar putea rezulta calculând o scădere cu 5% a emisiilor necesare conform directivei, rezultată din energia solară și energia eoliană, și o creștere de 10% cauzată de lemn.
Cererea crescută de lemn din Europa va necesita tăierea suplimentară a pădurilor din întreaga lume, dar cercetătorii explică faptul că impactul global va fi probabil mai mare prin încurajarea altor țări să facă același lucru. Deja, țările din pădurile tropicale, cum ar fi Brazilia și Indonezia, au anunțat că și acestea vor încerca să reducă efectul schimbărilor climatice prin creșterea consumului de lemn pentru energie bio.
„La nivel global, dacă lumea ar furniza doar 2% din energie cu ajutorul lemnelor, ar trebui să dubleze exploatările comerciale de lemn din întreaga lume, cu efecte dăunătoare asupra pădurilor”, a spus autorul studiului, Tim Searchinger, cercetător științific la Universitatea Princeton.
Deși lemnul este regenerabil, tăierea și arderea lemnului pentru energie crește emisia de carbon din atmosferă pe zeci sau sute de ani, în funcție de o serie de factori, au explicat cercetătorii. Utilizarea bioenergiei în această formă ia carbonul, care altfel ar rămâne stocat în pădure, și îl eliberează în atmosferă. Datorită diferitelor ineficiențe atât în procesul de recoltare, cât și în procesul de ardere, rezultatul constă în emisii de carbon mai mari per KWh decât decât arderea combustibililor fosili, au explicat autorii.