Acasă » Electricitate » Hidro » Studiu: Un baraj mare costă, în medie, dublul bugetului inițial

Studiu: Un baraj mare costă, în medie, dublul bugetului inițial

10 martie 2014
Electricitate
energynomics

Barajele mari costă în medie 96% peste bugetul stabilit, arată un studiu al Universității din Oxford bazat pe proiecte din 65 de țări, inclusiv Brazilia și China. Studiul a demonstrat și că barajele de mari dimensiuni au avut nevoie de aproximativ 2,3 ani mai mult pentru a fi finalizate decât se planificase inițial, adică au avut o durată de execuție mai lungă cu 44% decât durată care se credea că este necesară când au fost aprobate. Cercetarea s-a bazat pe studierea a 245 de baraje.

Autorii au recomandat ca guvernele din statele emergente să se angajeze în realizarea unor baraje mai mici pentru a se asigura că proiectele sunt viabile din punct de vedere economic. Răspândirea a ceea ce autorii numesc „mega-baraje” pe teritoriile țărilor în curs de dezvoltare a fost alimentată de o subestimare sistematică a costurilor și a duratei de execuție din partea autorităților pentru a se asigura că planurilor vor fi aprobate, au scris cercetătorii de la Oxford.

„Este foarte greu să găsești baraje de mari dimensiuni finanțate din fonduri private”, Atif Ansar, cercetător asociat la Said Business School de la Universitatea din Oxford și co-autor al raportului, a declarat într-un interviu telefonic. „Sunt finanțate aproape în întregime din banii contribuabililor precum și cu împrumuturi guvernamentale grele.”

Studiul definește barajele mari ca fiind cele care îndeplinesc anumite criterii de magnitudine, precum  acela de a avea cel puțin 150 de metri înălțime sau un rezervor de depozitare de 25 de kilometri cubi sau mai mulți. In timp ce studiul a inclus și baraje din lumea dezvoltată, cele mai multe erau în piețele emergente pentru că acolo a fost creșterea concentrată, spun autorii.

Sursa

Bloomberg

 

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *