Acasă » Regenerabile » Solar » Sub 10% din prosumatori au și unități de stocare a energiei

Sub 10% din prosumatori au și unități de stocare a energiei

25 noiembrie 2023
Regenerabile
energynomics

Mai puțin de 10% dintre beneficiarii de sisteme fotovoltaice dispun de unități de stocare a electricității, iar explicația acestui procentaj mic este costul ridicat al acestei tehnologii, a declarat Răzvan Ilie, Area Sales Manager la Volt.

„Sub 10% din beneficiari au și capacități de stocare a energiei, din cauza costurilor ridicate. Ei încep să fie încurajați prin programele de finanțare să instaleze unități de stocare”, a spus Ilie, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Potrivit lui Ilie, investiția într-un sistem fotovoltaic rezidențial se amortizează într-un termen destul de scurt, de patru sau cinci ani, însă există o serie de factori de risc.

Unul este reprezentat de costul ridicat al investiției inițiale în cazul în care cresc costurile de racordare, iar al doilea este generat de desele și inopinatele modificări ale ghidurilor de finanțare ale programelor cu fonduri nerambursabile.

Un al treilea factor de risc este cel asociat lipsei de educație tehnice, atât pe partea beneficiarilor, cât și a instalatorilor.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN ILIE

„Din păcate, autoritățile nu ne dau un timing bine definit cu referire la perioada de implementare. Vedem o lacună pe partea de educație din partea implementatorilor și a beneficiarilor. Este nevoie de informații complete pentru ca beneficiarii să aleagă cu atenție constructorii și să evite greșelile în proiectare și execuție care pot provoca pagube destul de mari”, a mai spus Ilie.

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *