Cei interesaţi de achiziţionarea unui automobil electric pot aplica la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obţinerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).
Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi în Monitorul Oficial.
100 de ecotichete, valabile pentru 30 de zile
Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică.
Se pot înscrie la AFM pentru obţinerea ecotichetului persoane fizice şi juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice, care, după ce le sunt aprobate dosarele, trebuie să se înscrie la un producător validat de AFM în termen de 20 de zile (persoanele fizice) şi respectiv de 45 de zile (persoanele juridice).
După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligaţia să demareze şi să finalizeze procedura de achiziţionare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăşi data de 15 decembrie a anului în curs.
În total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.
Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, în funcţie de numărul de autovehicule electrice noi pe care doreşte să le achiziţioneze. Diferenţa de preţ poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii şi/sau surse financiare complementare – credite bancare sau leasing.
Totodată, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei şi beneficiarii Programului Rabla care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, obţinând astfel încă o reducere pe lângă prima de casare de 6.500 de lei.
Piața mașinilor electrice întârzie să decoleze
Acordarea unei reduceri la achiziţia unui automobil electric, sub forma unui „ecotichet” în valoare de 12.000 de lei, a fost prevăzută de Guvern prin Ordonanţa de urgenţă privind timbrul de mediu pentru înmatricularea maşinilor, adoptată în februarie.
„În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoarea nominală de 12.000 lei şi se suportă din bugetul Fondului pentru mediu”, potrivit articolului 15 din OUG nr. 9/2013.
Guvernul a mai aprobat, şi în aprilie 2011, o ordonanţă de urgenţă prin care persoanele fizice sau juridice primesc o subvenţie de 20% din preţ la cumpărarea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din preţ, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid.
Cu toate acestea, numărul mașinilor electrice înregistrate în România este extrem de scăzut, mai puțin de o sută. De altfel, nici în Germania, cea mai mare economie europeană, mașinile electrice nu se bucură, deocamdată de mare popularitate, fiind înregistrate mai puțin de 10.000. Problema principală, pe lângă preț, este lipsa unei infrastructuri bine puse la punct. La începutul acestui an, Primăria Capitalei anunța că va investi în amenajarea a 6 module de stații de alimentare a automobilelor electrice, în cadrul unui proiect-pilot.