Suedia intenționează să renunțe la arderea combustibililor fosili până în anul 2040 și a anunțat o subvenție guvernamentală care va acoperi 60% din costul de instalare a unui sistem rezidențial de stocare a energiei, până la un cuantum maxim de 50.000 de coroane sau 5.600 de dolari SUA. Grantul se aplică pentru baterie, instalația electrică, sistemele de control, hub-ul inteligent de energie și pentru lucrările de instalare ale caselor care dispun de sisteme solare pe acoperiș, conform renewableenergyworld.com.
Andreas Gustafsson, manager de program in cadrul Departamentului de Cercetare și inovare al Agenției pentru Energie din Suedia, a declarat Renewable Energy World: „Schema reprezintă un sistem de sprijin complementar sistemului existent de sprijin de generare a curentului din surse fotovoltaice în Suedia. Este un pas, dar un pas important spre stabilirea unei rețele inteligente, distribuite pe baza unei energii curate, regenerabile. ”
„Este de așteptat ca prin sprijininul oferit în instalarea bateriilor, vom obține două rezultate – unul – de a permite o mai bună utilizare a sistemelor de generare fotovoltaice solare…iar al doilea, de a ajuta la crearea unor rețele mai inteligente, mai flexibile, care pot contribui la stabilizarea rețelei împotriva fluctuațiilor de frecvență și tensiune”, a spus Gustafsson.
El a adăugat că, „în acest context, este important să existe sisteme de stocare a energiei, mai degrabă decât de pompare a excesului de energie electrică în rețea, care să fie ulterior re-achiziționat atunci când crește cererea.”
Gustafsson se așteaptă ca serviciul financiar să fie atractiv pentru așa-numiții prosumeri, având în vedere costurile sistemelor de stocare rezidențiale.
„Bineînțeles că bateriile rămân destul de scumpe”, a spus el. „Dar, cu bateriile noi care intră pe piață și previziunile pentru viitoarele reduceri ale costurilor, acest nivel de sprijin, de 50.000 de coroane, pare rezonabil.”
Energia solară reprezintă o piață în expansiune rapidă în Suedia. În 2015, aceasta a crescut cu 60%, iar în prezent este de 128 MW instalați.