Bogdan Tudorache
Ținta Guvernului Suediei pentru 2020 este de a utiliza 50% din deșeurile alimentare ca îngrășământ natural, iar un alt procent 40% pentru a genera energie electrică. Mai mult, inițiativa denumită „ținta 25/25” are în vedere ca până în 2025, alimentele și deșeurile reziduale ar trebui să scadă cu 25%, comparativ cu cifrele din 2015, susține Ambasada Suediei la București.
”O treime din mâncarea produsă pe glob anual, adică aproape 1.3 miliarde de tone, e risipită sau se pierde. Dacă deșeurile alimentare ar putea fi reprezentate ca țară, aceasta ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume”, arată oficialii ambasadei.
Al 12-lea obiectiv de Dezvoltare Durabilă al Națiunilor Unite privește consumul și producția responsabile. Agenda ONU 2030 a stabilit obiectivul de a reduce la jumătate deșeurile alimentare până în anul 2030 și de a reduce pierderile alimentare de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare, inclusiv pierderile post-recoltare.