Acasă » Interes general » Suprataxarea OMV Petrom: O comisie specială se reunește miercuri seară

Suprataxarea OMV Petrom: O comisie specială se reunește miercuri seară

31 ianuarie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

O comisie specială, formată din membri ai Guvernului și ANRE, dar și ai OMV Petrom se va reuni miercuri seara pentru a clarifica situația suprataxării profitului companiei, a declarat pentru Energynomics o sursă apropiată situației.

Guvernul a primit deja o notă din partea Comisiei Europene, în care se stipulează că OMV Petrom nu trebuie să plătească noua taxă, impusă prin OUG 186/28 decembrie 2022, întrucât pragul de 75% din cifra de afaceri nu a fost atins. Ministerul de Finanțe are altă interpretare, însă experții consultați de Energynomics spun că interpretarea legii conform Comisiei Ministerului Finanțelor nu poate avea câștig de cauză.

”Nu cred că OMV Petrom va plăti. Este o interpretare (a Ministerului Finanțelor – n.r.)…Vom vedea…OMV nu că n-ar vrea să se supună legii, dar cei care acceptă să plătească trebuie să beneficieze de o lege foarte clară – ei pot fi trași la răspundere de investitori, de acționari…Statul iar a dat cu stângul în dreptul”, a declarat sursa citată.

”Unul din secretele pentru care OMV Petrom nu se înscrie legii este faptul că Guvernul a luat hotărâri de a subvenționa prețul carburanților (inclusiv de către companii-n.r) și de a taxa suplimentar gazul natural, de la un anumit preț-limită…Și atunci lor li s-au micșorat intrările pe vânzare de carburanți, iar la gaze, văzând că sunt suprataxați, au ales să ardă gazul în termocentrală și să producă energie electrică…și n-au vândut gaze. Și atunci, automat, diminuându-se intrările din vânzarea de carburanți și de gaze, ei nu au mai făcut 75%, procentul cerut de Comisia Europeană…”, a adăuga sursa citată.

”Asta înseamnă că atunci când se intră într-o piață liberă cu elemente de reglementare ca acestea, te poți aștepta oricând să apară repercusiuni la care niciodată nu te-ai fi așteptat. Acum…repercusiunea are o valoare de aproape 1 miliard de euro. Ei (OMV Petrom – n.r.) aveau estimat un profit brut de circa 2 miliarde de euro pentru anul 2022, iar 60% ar însemna 1,2 miliarde taxă suplimentară…E drept că nu se știe, încă, modul de aplicare al legii, dar, oricum, s-ar fi putut aștepta la o nouă suprataxare de 700-1.000 milioane euro. Pe de altă parte, statul a luat deja bani prin suprataxarea veche”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *