Acasă » Regenerabile » Cetățenii UE susțin utilizarea biocombustibililor convenționali: sondaj

Cetățenii UE susțin utilizarea biocombustibililor convenționali: sondaj

26 ianuarie 2017
Regenerabile
energynomics

Marea majoritate a cetățenilor europeni cred că biocombustibilii pe bază de produse alimentare ar trebui promovați de UE, potrivit unui nou sondaj de opinie.

În iulie anul trecut, Comisia Europeană a publicat Strategia europeană pentru mobilitatea emisiilor reduse, prin care propune ca biocombustibilii pe bază de produse alimentare să fie eliminați treptat și înlocuiți cu „biocombustibili mai avansați”, conform Euractiv.com.

Propunerea a declanșat reacții puternice în industria biocombustibililor, care a dat vina Comisie că este lipsită de obiectivitate și a pus sub semnul întrebării baza științifică a propunerii sale.

În plus față de preocupările legate de mediu, cum ar fi schimbarea indirectă a utilizării terenurilor (ILUC), potrivit executivului UE, decizia de a elimina treptat biocombustibili convenționali după anul 2020 a fost, de asemenea, determinată de poziția opiniei publice cu privire la biocombustibili de primă generație care provin din alimente, în special din culturile de astfel de sfeclă de zahăr, porumb și grâu.

În cadrul unei conferințe din octombrie anul trecut, Marie Donnelly, directorul pentru Regenerabile, Cercetare și Eficiență Energetică al DG Energy (CE), a declarat că „Îmi pare rău, dar este atât de simplu […] prima reacție emotivă a fost că se ia mâncarea de pe masa unui copil flămând din Africa și se pune la ars în instalație. „Luăm mâncarea unor oameni care mor de foame în altă parte din lume… Nu am reușit să schimbăm această mentalitate din mintea multor oameni din Europa”, a adăugat Donnelly.

În replică, Charles-Albert Peers, președinte al Asociației Europene de etanol din surse regenerabile (ePURE), a declarat pentru EurActiv.com că singurul sondaj de opinie realizat vreodată pe biocombustibili la nivelul cetățenilor UE a arătat că marea majoritatea europenilor consideră că biocombustibilii durabili ar trebui încurajați. „Este Comisia lipsită de percepție când vine vorba de ce-și dorește publicul și ignoră încă o dată propriul său studiu?”, a declarat Peers.

Potrivit sondajului Eurobarometru, care a fost publicat de Comisie în 2010, aproximativ 72% dintre europeni credeau că ar trebui să fie încurajați biocombustibili și 20% au avut un punct de vedere opus. În ceea ce privește biocombustibilii durabili, 83% dintre cetățenii UE au răspuns că ar trebui să fie încurajați. „Doar un european din zece nu este de acord și 7% nu au o opinie în această privință”, se arăta în sondajul realizat în 2010.

În conformitate cu noul sondaj de opinie EuroPulse, care a fost realizat de către firma germană Dalia în numele asociației industriei etanolului (ePURE), marea majoritate a cetățenilor UE sprijină în continuare utilizarea biocombustibililor convenționali.

„Mai mult de 69% dintre europeni intervievați consideră că ar trebui să fie încurajați biocombustibili convenționali, în timp ce doar 15% cred că nu ar trebui, la un număr de 11.283 respondenți din 28 de țări ale UE”, se arată în sondajul care subliniază faptul că opoziția față de biocombustibili a continuat să scadă în comparație cu sondajul Eurobarometru 2010 – de la 20% la 15%.

Comentând cu privire la rezultatele sondajului, secretarul general al ePURE, Emmanuel Desplechin a atacat executivul UE spunând că propunerea amenință să elimine „una dintre cele mai bune opțiuni ale UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și decarbonizarea transportului”. „Politica afișată de Comisie ar trebui să se bazeze pe știință și dovezi, mai degrabă decât pe o interpretare eronată a opiniei publice”, a subliniat Desplechin.

Contactat de EurActiv.com, un purtător de cuvânt al UE a declarat că înlocuirea biocombustibililor convenționali cu biocombustibili avansați ar aborda problema schimbării indirectă a utilizării terenurilor (ILUC), precum și ar duce la evitarea creșterii consumului de combustibili fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *