Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2019 la premiile energynomics.ro, cu secțiunea Tânărul profesionist în energie. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 4 decembrie, dar fiecare dintre tinerii profesioniști nominalizați merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2019 prin reușitele sale!
Andreea Ioana Ilie – SIER
Pentru activitatea intensă în domeniul energetic, în mediul academic, dar și în cadrul corporate, în țară și în străinătate.
Andreea Ioana Ilie a absolvit ca Șef de Promoție în anul 2019 Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice de București, iar din octombrie este angajată în cadrul companiei Siemens. A fost manager de proiect pentru evenimentele “Conferința: Carieră în industria energetică” organizate de SIER București Tineret în martie și noiembrie 2019, la București și Constanța. La aceste evenimente peste 700 de tineri energeticieni din mai multe centre universitare au avut posibilitatea să interacționeze cu principalele companii din domeniul energetic. Angajată a Universității Politehnica din București, ca tutore student, în cadrul proiectului cu finanțare de la Banca Mondială – ROSE INCREASE – Creșterea retenției în studiile universitare în cadrul învățământului energetic, Andreea a contribuit activ pentru încurajarea studenților de anul I ai Facultății de Energetică să rămână în domeniul energetic și să contribuie la dezvoltarea sistemului energetic.
Cosmin Ghiță – Distribuție Oltenia, grupul CEZ România
Director Direcția Digitalizare și Inovare, în cadrul Distribuție Oltenia, Cosmin Ghiță a coordonat implementarea proiectului SMART Transformation, inițiat în 2016, prin intermediul căruia operatorul Distribuție Oltenia și-a propus să devină o companie digitalizată, cu o strategie solidă de automatizare și tehnologii smart. În 2018, Cosmin Ghiță a coordonat implementarea etapei pilot a proiectului MWM (mobile work management) în județul Olt, realizată cu 4 formații exploatare de 110 kV și cu 2 echipe de MT/JT. Ulterior, soluția a fost implementată și la nivelul județelor AG, DJ, GJ, MH, TR și VL, electricienii DEO folosind în prezent 450 de tablete în activitatea lor zilnică. Cosmin Ghiță a contribuit la îmbunătățirea activității operaționale (scăderea cu 10% a timpului de intervenție al echipelor operative DEO în primele luni), eficientizarea, flexibilizarea și standardizarea proceselor, reducerea volumului de date procesate manual, precum și stocarea informațiilor în format electronic pentru utilizarea ulterioară în procesul de planificare. Cosmin Ghiță gestionează noi soluții digitale (AMI, smart metering, sisteme Asset Management si Advanced Distribution Management Systems etc), aflate în diferite stadii de implementare.
Ionuț Predoiu – CE Oltenia
Pentru coordonarea proiectului RAFF – Risk Assessment of Final Pits During Flooding, în cadrul CE Oltenia. După încheierea cu succes a proiectului anterior, Bewexmin, în noiembrie 2019, în calitate de Coordonator partener proiect, Ionuț Predoiu a reușit să obțină o nouă finanțare europeană pentru CEO – și să primească deja prima tranșă, în septembrie 2019.
Proiectul RAFF, în care CEO este partener alături de încă 11 unități și companii din 7 țări europene, are un buget total de peste 3,4 milioane de euro. Pentru 3 ani, proiectul vizează cercetarea problemelor legate de lacurile rezultate în urma exploatărilor miniere la zi. Obiectivele principale pentru monitorizarea minelor/carierelor abandonate sunt: stabilitatea geotehnică a vecinătății apropiate și mai ales versanții (atât sub nivelul apei, cât și pe versanții finali ai lacului), calitatea apei (compoziție chimică) nu numai în lac, ci și în imediata vecinătate a acestuia.
În septembrie 2019, Ionuț Predoiu a fost ales membru al Academiei de Științe Tehnice a Ucrainei – Universitatea din Harkov.
Valentin Gârleanu – Centrul de Cercetare 3NanoSAE, Universitatea din București
Pentru concentratorul portabil hibrid auto-orientabil, un dispozitiv alcătuit dintr-un set de oglinzi care prin deschidere se dispun pe un paraboloid focalizând radiația solară pe un tub colector prin care curge un debit de apă ce poate fi încălzită până la 60-70 grade Celsius. Dispozitivul utilizează sursele de apă naturale și este conceput pentru activități turistice, puncte de lucru și intervenții în zone fără energie electrică.
Valentin Gârleanu a coordonat o echipă de cercetători tineri, preocupată de inovație în domeniul surselor de energie regenerabile și alternative, care implică studenții în activități de creație de prototipuri experimentale, în arii precum conversia energiei solare, pile de combustie, baterii, super-capacitori.
Proiectul Mini boiler solar portabil, hibrid auto-orientabil a fost realizat în cadrul Centrului de cercetare 3 nano SAE Nanoștiințe – Surse Alternative de Energie, Universitatea din București, Facultatea de Fizică.