Acasă » Interes general » Tánczos Barna: Tot ce înseamnă protecția mediului costă, dar costurile trebuie să fie suportabile

Tánczos Barna: Tot ce înseamnă protecția mediului costă, dar costurile trebuie să fie suportabile

7 septembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Protecția mediului are costuri care se vor reflecta în amortizare și în prețurile produselor, iar investițiile nu pot fi făcute fără analize de impact, susține Ministrul Mediului, Tánczos Barna, în cadrul Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, organizat de CNR-CME.

”Nu vorbim despre o revoluție industrială, ci despre revoluția protecției mediului. Și producția de energie, și activitatea agricolă, și activitatea în domeniul locativ au implicații asupra protecției mediului. Și tot ce se va întâmpla în deceniile următoare se va analiza prin prisma efectului asupra protecției mediului. Tot ceea ce s-a vorbit până acum, despre noi tehnologii, de spre o nouă viziune, pleacă de la impactul acestor producții de energie. Zilele pe care le trăim înseamnă o nouă revoluție, o nouă filosofie, în tot ce înseamnă educație, investiții, sisteme funcționale, sisteme cu impact asupra protecției mediului”, a spus ministrul Mediului, Tánczos Barna.

”Am văzut zilele trecute ce înseamnă schimbările climatice și ce impact au asupra vieții noastre de zi cu zi, inclusiv în țări care au spus că și-au rezolvat toate problemele și de decenii au grijă de natură. Am văzut în Germania, în Belgia, în țări în care nu s-a furat lemn, nu s-a exploatat pădurea, ce impact pot avea schimbările, sau inundațiile – în țări care au de ani de zile sisteme bine puse la punct împotriva inundațiilor”, a mai afirmat ministrul Mediului.

”Inclusiv în domeniul energiei, analiza pornește de la impactul asupra mediului…Cu siguranță primul impact s-a și văzut: s-au închis și se vor închide cele mai poluatoare capacități. Aici vorbim de fosil – în primul rând despre cărbuni. Aceste capacități trebuie înlocuite și trebuie să venim cu alternative”, a mai spus Barna.

În contextul tranziției, România poate beneficia de noile fonduri, însă ”tot ceea ce înseamnă protecția mediului, costă”, atât ca investiții, cât și ca prioritizare de fonduri.

”Aceste investiții costă,… deși, încet-încet, se vor transforma în amortizare și vor fi înglobate în prețul produselor. Acest cost va trebui suportat de cineva…iar costurile trebuie să fie suportabile… Vrem să sprijinim gospodăriile”, a mai spus el.

El a reliefat necesitatea efectuării unor analize de impact economic. ”Toate sistemele care nu au fost gândite și făcute în urma unor analize de impact economic au suferit. Vor fi afectate bugetele, tendințele pe termen lung și consumatorii”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *