Acasă » Regenerabile » Biomasă » Ţările care nu aplică regulile UE de eficienţă energetică vor fi sancţionate

Ţările care nu aplică regulile UE de eficienţă energetică vor fi sancţionate

13 martie 2015
Biomasă
energynomics

Liderii UE vor discuta despre consolidarea aplicării legislației energetice existente în cadrul summitului din 19 martie, după ce Comisia Europeană (CE) a semnalat că va înăspri supravegherea în aplicarea normelor de eficiență energetică, prin lansarea procedurilor de sancționare a statelor membre „recalcitrante”.

CE este pe cale să lanseze proceduri de infringement împotriva statelor membre care nu au pus în aplicare în mod corespunzător legislația din domeniul eficienței energetice, a declarat comisarul pentru Politici Climatice şi Energie, Miguel Arias Cañete, pentru EurActiv.com. Proiectul de concluzii pentru Consiliul European de la Bruxelles, citat de EurActiv, prevede discutarea de către șefii de stat și de guvern a legilor de eficiență energetică pe ordinea de zi, ca parte a discuțiilor asupra noii Uniuni Energetice.

Proiectul, lansat 9 martie, reprezintă o schimbare faţă de un document anterior văzut şi de presă. Liniile directoare pentru concluzii au fost difuzate de Secretariatul Consiliului pentru a fi schițate subiectele de discuții. Dar liniile directoare nu au menționat eficiența energetică, iar sursele de energie regenerabilă au fost menționate doar în contextul tăierii schemelor naționale de sprijin.

Or eficiența și sursele regenerabile de energie au o prezență mult mai puternică în noul proiect, sugerând că oficialii Consiliului au reacționat la feedback-ul din partea CE și miniștrilor energiei din UE reuniţi la Consiliul UE de săptămâna trecută.

„Unul dintre lucrurile pe care le facem […] și care a fost cerut de către statele membre, este să punem în aplicare pe deplin al treilea pachet energetic, înainte de a veni cu o nouă legislație”, a declarat Cañete după reuniunea Consiliului de Miniștri. Dana Reizniece-Ozola, ministrul Economiei letone, care a prezidat ședința, a spus: „Mulți din colegii mei sunt de acord cu solicitarea adresată Comisiei de a pune mai întâi eficiența.”

Noul proiect de concluzii

Pe agendă vor fi şi „completa punere în aplicare și în intrarea riguroasă în vigoare” a legilor existente, revizuirea legislaţiei privind eficiența energetică și energiile regenerabile pentru a asigura atingerea ţintelor UE pentru 2030. Iniţial, planurile pentru revizuirea pieței de energie electrică a UE erau în discuţie, însă acum documentul prevede că revizuirea trebuie să contribuie la integrarea surselor regenerabile de energie.

Măsurile sunt prezentate în comunicarea referitoare la Uniunea Energiei, proiect lansat pe 25 februarie. Strategia UE încearcă să mărească puterea sectorului şi să crească independenţa față de gazul rusesc. Însă cum va reuşi să funcţioneze guvernanța Uniunii Energetice rămâne una din întrebările-cheie la care trebuie să răspundă factorii de decizie.

La Strasbourg (11 martie), deputații europeni şi-au exprimat ingrijorarea cu privire la lipsa eficienței din dezbaterile planificate pentru 19 martie. Deputatul belgian Kathleen Van Brempt a subliniat că vrea ca subiectul să fie discutat de liderii UE. „Aş dori să fie subliniată importanța eficienței energetice”, a spus ea.

„Aproape 40% din cererea de energie a UE aparţine clădirilor și o mare parte din aceasta constă în încălzirea cu gaze. O izolaţie mai bună poate fi arma secretă a Europei împotriva dependenței de livrările de gaze rusești”, a spus şi Brook Riley, un militant al Friends of the Earth Europe.

Aproximativ 75% din stocul de clădiri al UE este extrem de ineficient, a declarat Cañete săptămâna trecută. „Aceasta este o zonă clar de unde posibilitățile sunt enorme”, a adăugat el. În ciuda acestui fapt, directivele și articolele legate de eficiența energetică şi performanțele clădirilor sunt domeniile în care statele membre sunt cele mai expuse riscului de infringement, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *