Acasă » Interes general » Țările UE au păreri divergente vizavi de rapoartele de sustenabilitate

Țările UE au păreri divergente vizavi de rapoartele de sustenabilitate

21 februarie 2025
ESG
Bogdan Tudorache

Cele mai mari economii ale Uniunii Europene sunt divizate când vine vorba de rapoartele de sustenabilitate, unele solicitând Comisiei să relaxeze regulile de raportare a sustenabilității pentru companii. Astfel, Spania și Italia țin la unele reguli pe care Germania și Franța ar dori să le amâne, au arătat documente citate de Reuters.

Comisia Europeană intenționează să publice săptămâna viitoare o propunere „omnibus” pentru a simplifica regulile verzi pentru întreprinderi, cu scopul de a face industriile locale mai competitive și de a răspunde politicii președintelui american Donald Trump de dereglementare.

Propunerea CE va aborda regulile UE de raportare a sustenabilității corporative (cunoscute sub numele de CSRD), inclusiv legea privind diligența necesară și sistemul său de „taxonomie” pentru etichetarea investițiilor ecologice.

Într-o scrisoare adresată Comisiei, consultată de Reuters, guvernul Spaniei cere Bruxelles-ului să nu relaxeze legea privind ”diligența necesară”, care din 2027 va cere companiilor să verifice problemele legate de drepturile omului și de mediu în lanțurile lor de aprovizionare.

„Aceasta susține valorile și prioritățile Uniunii Europene chiar și dincolo de granițele noastre, dând un exemplu de leadership”, se spune în scrisoarea semnată de ministrul spaniol al Mediului, Sara Aagesen și de ministrul Economiei, Carlos Cuerpo.

„Ar trebui evitată revizuirea acesteia”, se arată în document.

În ceea ce privește regulile de raportare a sustenabilității corporative, Spania a spus că UE ar putea să-i întârzie aplicarea doar în cazul companiilor mai mici, însă, după termenul stabilit deja pentru 2026, noile reguli de raportare ar trebui să devină obligatorii pentru „toate companiile”.

Totodată, Italia a cerut UE să nu amâne directiva CSRD, întrucât zeci de mii de companii vor efectua rapoarte în conformitate cu regulile acesteia din 2025, se arată într-o scrisoare a ministrului de Finanțe al Italiei, Giancarlo Giorgetti, către Comisia Europeană.

Cu toate acestea, Roma a admis că firmele mai mici, care urmează să înceapă să raporteze mai târziu, din 2026, ar trebui să obțină mai mult timp și să beneficieze de reguli mai simple decât este planificat în prezent – iar UE ar trebui, de asemenea, să-și întârzie politica de due diligence.

Intervențiile Madridului și Romei adaugă presiune asupra Bruxelles-ului, care se confruntă și cu apeluri din partea Germaniei și Franței de a rescrie unele din legile sale verzi. Germania, Franța, Italia și Spania sunt cele mai mari patru economii ale UE.

Germania a cerut, în decembrie, o amânare de doi ani pentru CSRD – despre care a spus că va afecta 13.000 de companii germane – printre altele. Franța a cerut luna trecută UE să amâne pe termen nelimitat regulile sale de due diligence și să amâne cu doi ani CSRD.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *