Acasă » Termo » Minerit » Țările UE modifică proiectul de lege privind plafonarea biocombustibililor

Țările UE modifică proiectul de lege privind plafonarea biocombustibililor

27 martie 2015
Minerit
energynomics

Parlamentul European este pe cale să piardă bătălia pentru limitarea utilizării biocombustibililor pe bază de produse alimentare, după ce a făcut concesii majore statelor membre în urma negocierilor cu Consiliul Europei, potrivit unui document citat de EurActiv.com.

Proiectul de lege privind plafonarea utilizării biocombustibililor derivaţi din culturi alimentare este în curs de negociere în cadrul unor așa-numite discuții tripartite dintre legislatori (Comisia, Parlamentul și Consiliul UE reprezentând statele membre).

Utilizarea biocombustibililor a fost încurajată în anul 2009, când UE a mandatat o pondere de 10% a energiei regenerabile în sectorul transporturilor. Legea a fost însă blamată pentru creșterea prețurilor la produsele alimentare, precum şi de faptul că stimulează defrișările în afara Europei, unde terenul este pregătit pentru culturi energetice.

După ce grupările ecologiste au avertizat asupra daunelor de mediu ale biocarburanților, Comisia Europeană a propus o nouă lege, care restricționa carburanții realizaţi din culturi alimentare. Dar în timp ce statele membre au convenit asupra unei limite de 7% pentru acest tip de biocarburanți, Parlamentul a încercat să diminueze şi mai mult limita, la un maximum de 6%.

La Bruxelles, negocierile tripartite care au loc în prezent se dovedesc complicate, iar statele membre exercită presiuni asupra Parlamentului pentru a obţine concesii. Principalele linii de dezacord sunt centrate asupra limitei maxime, asupra contabilităţii emisiilor provenite din combustibili alternativi, precum și asupra durabilităţii biocombustibililor avansați.

În loc de o limită de 6% pentru biocombustibili obţinuţi pe bază de produse alimentare, Consiliul face presiuni pentru o limită de 7% mai flexibilă, pe care Parlamentul a acceptat-o, potrivit unei versiuni a proiectul de acord. Letonia, care deține în prezent președinția UE, a sugerat „o aplicare opțională a limitei pentru biocombustibili convenționali” în loc de una obligatorie, conform proiectului.

Consiliul este, de asemenea, pe cale de a câștiga argumentul referitor la modul în care trebuie contabilizate emisiile legate de schimbarea utilizării terenului (ILUC) pentru recolte energetice.

Terenul defrișat eliberează cantități mari de gaze cu efect de seră după ce copacii au fost tăiați. Parlamentul, susținut de campanii de mediu, a dorit ca aceste emisii să fie contabilizate, dar Consiliul a refuzat să le includă în calculele de emisii de carbon.

Dispozițiile privind așa-numitele surse de biocombustibili avansate, realizaţi din biomasă lemnoasă, care nu concurează cu culturile alimentare, sunt, de asemenea, subiect de negociere. Consiliul nu este pregătit să accepte sugestia Parlamentului pentru un obiectiv obligatoriu de 1,25% pentru biocombustibili avansați, cerând în schimb un obiectiv opţional de 0,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *