Curtea Europeană de Justiţie (CJU) a hotărât că statul român a încălcat prevederile Tratatului European atunci când a dispus ca taxa ilegală de poluare să nu mai fie returnată contribuabililor decât după compensarea cu timbrul de mediu, în cazul în care mai rămânea vreo sumă de returnat, conform economica.net.
CJU consideră că articolul 12 din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu încalcă legislaţia comunitară – Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene – se arată în soluţia dispusă de judecători în cauza C-331/13. Potrivit acestui articol, persoanele care au achitat taxa de poluare (sub toate formele şi denumirile sub care s-a purtat până în 2013) au dreptul să solicite rambursarea acesteia doar în situaţia în care cuantumul acesteia este mai mare decât cea a timbrului de mediu (noua denumire a taxei de poluare, varianta îmbunătăţită).
Speţa a ajuns la CJU după o sesizare a Tribunalului Sibiu din iunie 2013.
Curtea de la Luxemburg consideră că un articol al legii române este discriminatoriu, pentru că impune condiţii speciale de returnare a unor bani încasaţi ilegal de la oameni. Sume încasate ilegal pentru că tot CJUE a stabilit, în repetate rânduri, că taxa de poluare era ilegală, pentru că discrimina între maşinile de ocazie importate din restul UE şi cele din România – OUG 50/2008, cu toate modificările şi completările ulterioare.
Pentru că procesele de la CJU pe tema taxei de poluare au fost pierdute pe bandă rulantă de statul român, acesta s-a văzut silit să schimbe legea de mai multe ori – aceasta a fost şi suspendată o vreme – astfel încat să nu piardă bani.
În ultima formă a legii proprietarii de autoturisme sunt taxaţi pentru înmatriculare prin timbrul de mediu, care se axează mai mult pe poluarea generată de maşină şi nu pe vechime.