Taxa de solidaritate va afecta peste 40 de firme mari românești, printre care numeroase companii energetice precum Electrica Furnizare, Transelectrica, Tinmar, Transgaz, Termoenergetica, GSP, Hidroelectrica, CE Oltenia, Elcen, Chimcomplex, Romgaz, Nuclearelectrica, Oscar Downstream și Getica 95, se arată într-un comunicat al deputatului USR Cristina Prună.
Conform datelor analizate de Energynomics, majoritatea companiilor vizate au nevoie, pentru a efectua investiții majore, de fonduri proprii, însă recurg de cele mai multe ori la linii de finanțare cu dobândă din ce în ce mai mare, pentru a co-finanța proiectele. De pildă, Romgaz va investi în Neptun Deep în anii următori inclusiv pe baza unor linii de finanțare obținute după licitații costisitioare din partea unui sindicat bancar. Tot prin co-finanțare va investi și CE Oltenia, care are în plan construcția unor noi unități pe gaze dar și a unor parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni. Există, însă, și cazuri în care situația companiilor vizate este una critică. De pildă, Termoenergetica are debite restante la Elcen – firmă proaspăt ieșită din insolvență- de circa 800 milioane de lei, pentru care Primăria Capitalei trebuie să se împrumute la dobânzi din ce în ce mai mari: piața românească a devenit una cu un grad mai ridicat de risc, iar dobânzile, inclusiv aferente obligațiunilor suverane ale României, au sărit de 7%. Și Getica 95 a ieșit recent (14.12.2022) din insolvență, conform datelor consultate de Energynomics.
În plus, teoria economică spune că orice subvenție și orice majorare de taxe e plătită, în final, de consumator, adică tot de micul contribuabil român. Iar orice măsură de majorare de taxe luată în criză este una care adâncește scăderea economică și majorează prețurile la consumator, adică are efecte inflaționiste.
”Știți că Marcel Ciolacu vrea taxe noi pe companiile românești. Ne spune că taxa de 1% pentru companiile cu cifră de afaceri peste 100 de milioane de euro va fi aplicată «multinaționalelor».
De fapt, taxa aceea tot la români va ajunge. Sunt peste 40 de companii românești, unele făcute de antreprenori români care se încadrează la plata taxei, din 354 în total”, comentează Cristina Prună.
”Și chiar dacă ar fi doar pe multinaționale, tot ar fi o prostie pentru că acele companii au angajați români, cumpără de la IMM-urile românești bunuri și servicii. Și până la urmă tot noi vom plăti acea taxă în prețurile bunurilor și serviciilor pe care le cumpărăm. E logică economică elementară.
Altă dramă este că, în loc să ne dorim ca firmele românești să pătrundă pe piețele străine, statul vrea să le jupoaie de bani. Nu ar fi mai bine să avem și noi companii puternice care să facă afaceri în alte țări europene?
În plus, sunt zeci de firme românești din sectorul energetic de la care s-ar lua acești bani. În listă se află și Complexul Energetic Oltenia. În loc să vrem să creăm pentru acei oameni condiții de muncă mai bune, vine guvernul să le pună o nouă taxă. E de-a dreptul criminal!
Dar știți ce este și mai revoltător? Că statul a încasat deja suplimentar, din scumpirile cu care se confruntă românii, zeci de miliarde de lei prin TVA, suprataxări și nu numai.
În același timp, guvernul împrumută bani ca la balamuc. Costul cu dobânzile a urcat până la cer. Iar noi vom plăti datoriile pe generații”, afirmă deputatul USR.
În acelaști timp, nici măcar liberalii, aflați în coaliția de guvernare împreună cu PSD, nu susțin pe de-a întregul taxa de solidaritate.
„Poziția Partidului Național Liberal în privința suprataxării companiilor rămâne una foarte clară și fermă: nu susținem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu așa ceva”, au transmis liberalii, într-o scrisoare de răspuns la adresa PSD.
Dealtfel, coaliția s-a angajat să nu introducă nici o nouă taxă în 2023, și nici să majoreze contribuțiile existente. Cu toate acestea, PNL susține că ”taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor”.
Întrucât toate companiile de mai sus au în plan investiții majore și orice nouă taxă le va afecta poziția financiară, rămâne de văzut ce se va decide în viitoarea ședință a coaliției.