Autoritățile nu au definit deocamdată termenii finali de aplicare al așa-numitei taxe pe stâlpi, de 1,5% din valoarea construcţiei, spun surse din industrie. Taxa cuprinde, de fapt, toate obiectele susceptibile de a fi taxate prin impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, însă nu este foarte clar la ce valoare se va face calculul și asupra căror active. Un lucru este cert: această taxă se va vedea în facturile consumatorilor finali.
”Deocamdată nu au fost definiți termenii de aplicare a taxei asupra construcților ce vor fi impozitate. În plus, deocamdată există o discriminare între construcțiile vechi, depreciate în timp și cele noi, întrucât impozitarea ar putea avea loc la valoarea lor brută contabilă. Astfel, investițiile noi sunt discriminate, întrucât au o valoare contabilă mai mare”, susține sursa citată.
Așa-numitul ”impozit pe stâlpi”, de 1,5% din valoarea construcţiei, ar putea însemna costuri de până la 40.000 euro pe fiecare turbină eoliană, respectiv peste 30 milioane euro la nivelul industriei eoliene, conform unei estimări a Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA).
“La o medie de 2,3 MW pe turbină ajungem la circa 1.100 turbine eoliene. Dar se poate judeca şi altfel: 1 MW instalat este în jur de 1 million de euro, astfel că 2.500 MW înseamnă 2,5 miliarde euro. Până la 4 miliarde de euro (valoarea investiţiilor totale în eoliene ) diferenţa este dată de lucrările de drumuri, reţelele electrice, studiile tehnice, cumpărarea de terenuri, costurile cu avizele, transportul intern etc. Asta înseamnă că 1,5% aplicat la 2,5 miliarde de euro ar fi cam 37,5 milioane de euro”, a declarat anterior directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, Ionel David.
Sfera de aplicabilitate a noii taxe este însă mult mai mare, iar investitorii sunt încă o dată confuzați de noua reglementare, care va produce efecte asupra bugetelor firmelor în 2014, fără a se cunoaște însă în ce măsură. În schimb, Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), spune că orice taxă va fi transferată integral în factura finală, conform legii.
”Taxele intră la capitolul costurilor necontrolabile, metodologiile spun că ele se transferă integral în prețul final al consumatorilor”, a spus Lungu, în cadrul unei conferințe organizate de The Diplomat.
AFEER avertiza încă din noiembrie că introducerea unor noi impozite va cauza majorarea preţului final al energiei electrice, întrucât vor creşte tarifele de transport şi distribuţie. Tarifele de transport şi distribuţie reprezintă aproape 32% din preţul final al electricităţii, în timp ce costul energiei acoperă 31%.
ANRE recunoaște că taxa ar putea fi absorbită de factura finală
Așa-numită „taxă pe stâlpi” ar putea fi absorbită în factura emisă consumatorului final, susține Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Întrebarea este dacă operatorilor cu tarife reglementate le va fi recunoscută această taxă la tarifele de distribuție și transport, a căror majorare oricum va avea loc conform calendarului de liberalizare. Astfel, este posibil ca această taxă să nu se simtă în factura finală, a spus Bege.
”În privința taxei pe construcție, sunt două aspecte: primul este al operatorilor cu tarife reglementate – aceste taxe noi pot fi recunoscute la calculul tarifelor de distribuție și transport- însă dacă se va concretiza printr-o creștere sau nu, este foarte greu de spus momentan. Se poate întâmpla ca această creștere să nu se vadă în prețul energiei electrice, pentru că oricum avem un calendar de liberalizare – prețul crește conform calendarului, iar această taxă s-ar putea să fie absorbită de factura finală, să nu se vadă”, spune Nagy-Bege.
El susține că ANRE va monitoriza piața regenerabilelor semestrial și va raporta toate taxele și modificările de tarife, inclusiv cele induse de „taxa pe stâlpi”.
”În baza acestor rapoarte vom face în continuare propuneri către guvern. Mai departe guvernul va decide dacă va aproba o eventuală creștere sau scădere a schemei de sprijin sau nu”, a mai spus Nagy-Bege.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat anterior că ANRE va fi nevoită să accepte recunoașterea acestei taxe în tarifele finale, în cazul în care transportatorii și distribuitorii din energie și gaze vor cere acest lucru.
Guvernul a anunțat că va introduce un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei, începând cu 2014.
Impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.
Ce parere tehnica ai?