Acasă » Petrol și Gaze » Taxarea efectivă a sectorului Upstream din România rămâne dublă față de media din statele europene (studiu Deloitte)

Taxarea efectivă a sectorului Upstream din România rămâne dublă față de media din statele europene (studiu Deloitte)

energynomics

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a prezentat într-o conferință de presă rezultatele studiului anual în care experții Deloitte România analizează evoluția taxării efective aplicate industriei de petrol și gaze locale, comparativ cu situația din statele europene.

Analiza arată că nivelul redevențelor și al celorlalte taxe (impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul pe construcții speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în intervalul 2014-2016 de la 15% la 17,4%. Începând cu anul 2017, pe fondul eliminării impozitului pe construcții speciale, rata medie efectivă a coborât în România la 13,9%. Evoluția este în contradicție cu cele identificate în majoritatea statelor europene analizate, unde rata medie efectivă a scăzut, ca răspuns la puternicul declin al prețurilor petrolului și gazelor naturale care afectează industria în ultimii ani.

„Studiul contribuie la o informare corectă și la o clarificare cu privire la regimul redevențelor la nivel european, într-un moment în care în spațiul public circulă informații false, incorecte, potrivnice derulării de proiecte majore de investiții in industria de țiței si gaze, în beneficiul economiei romanești”, a declarat Harald Kraft, Președintele ROPEPCA.

Analiza Deloitte a fost realizată pe baza datelor din surse publice și arată că rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a fost în scădere în 2016 comparativ cu 2015 în 9 state europene: Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Germania, Spania, Italia și Albania.

O altă concluzie este că rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea Upstream de gaze naturale în România are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activității de explorare și producție de petrol, diferența rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. Pentru menținerea constantă a nivelului producției de țiței și gaze este nevoie de investiții semnificative și de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *