Acasă » Interes general » Macroeconomie » Tehnologia care va schimba lumea: încărcarea electrică fără fir devine realitate

Tehnologia care va schimba lumea: încărcarea electrică fără fir devine realitate

14 iulie 2014
Electricitate
energynomics

În urmă cu mai bine de un secol, inginerul și inventatorul Nikola Tesla a propus un sistem global de transmisie wireless de energie electrică – sau fără fir. Însă un obstacol-cheie în calea realizării acestei viziuni ambițioase a fost întotdeauna ineficiența transferului de putere pe distanțe lungi, conform technology.com.

Cu toate acestea, aproape de sfârșitul ultimului deceniu, o echipa de cercetatori de la MIT condusă de profesorul de fizică Marin Soljacic a început un proiect pentru a descoperi o cale mai eficientă de încărcare fără fir.

Încărcarea fără fir are potențialul de a schimba lumea.

În primul rând, în 2007, echipa a aprins wireless un bec de 60 de Waţi de la opt metri, folosind două bobine mari de cupru, cu frecvenţe de rezonanţă reglate în mod similar, care au transferat energia de la unul la celălalt prin câmp magnetic. Apoi, în 2010, au diminuat bobinele și au crescut în mod semnificativ eficiența sistemului, având în vedere viitoare aplicații pentru produsele de consum.

Acum, această tehnologie de producţie a energiei electrice fără fir (sau „WiTricity”), licențiată prin firma cercetatorilor, WiTricity Corp – devine tot mai apropiată de piaţa dispozitivelor mobile, vehiculelor electrice, și unei serii de alte aplicații.

Scopul este de a crea o „lume fără fire”, spune Soljacic. În primul rând, acest lucru înseamnă vom scăpa de fire şi unităţi grele de reîncărcare. Ar putea duce, de asemenea, la beneficii precum reducerea dimensiunii bateriilor şi hardware-ului, ceea ce ar reduce conduce la reducerea costurilor pentru producători și consumatori.

„Este, probabil, un vis al oricărui profesor al MIT de a ajuta la schimbarea lumii într-un loc mai bun”, spune Soljacic, co-fondator WiTricity. „Noi credem că încărcarea fără fir are potențialul de a schimba lumea.” Luna trecută, WiTricity a semnat un acord de licenţiere cu Intel pentru a integra tehnologia WiTricity în computerele cu piese Intel. În decembrie, Toyota a cumpărat licenţia tehnologiei WiTricity pentru o viitoare linie de maşini electrice.

Mai multe companii, mai mult sau mai puţin mediatizate, au cumpărat licenţele tehnologiei, inclusiv Thoratec, pentru adaptarea sistemelor de asistenţă ventriculară la pacienţi, iar TDK pentru sisteme de vehicule electrice cu încărcare fără fir. Se vorbeşte chiar şi de o cască wireless alimentată prin rucsac, în special pentru aplicații militare.

În prezent, tehnologia WiTricity încarcă dispozitive de la aproximativ 15-30 cm, cu randament de aproximativ 95% – la 12 wați pentru dispozitive mobile și de până la 6,6 kilowați pentru autoturisme. Însă, pe măsură ce rezultatele din cercetare şi dezvoltare devin mai bune, distanţa şi eficienţa vor creşte.

De asemenea, au fost create prelungitoare, dispozitive pasive care extind distanţa de transfer. Acestea pot fi dezvoltate într-o mare varietate de forme și pot fi încorporate într-o simplă mochetă pentru a transfera energia dintr-o parte în alta a unei încăperi.

Sursa

technology.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *