Acasă » Electricitate » Tehnologii de energie digitală pentru atingerea neutralității carbonului (P)

Tehnologii de energie digitală pentru atingerea neutralității carbonului (P)

13 decembrie 2022
Digitalizare
energynomics

Neutralitatea carbonului este o misiune globală comună. Nu e un slogan. E o acțiune. Sunt tehnologiile, produsele, soluțiile și serviciile, precum invertoarele fotovoltaice și soluțiile de stocare, pentru care mulți oameni muncesc din greu. Luate în parte, este posibil ca aceste produse să nu rezolve o provocare atât de mare precum schimbările climatice. Cu toate acestea, cifrele ar putea fi mult mai uimitoare decât credem. Agenția Internațională a Energiei (AIE) a estimat că producția de energie electrică din surse regenerabile va crește cu 8% în 2021. În prezent, energia fotovoltaică solară și energia eoliană vor contribui cu două treimi din creșterea surselor regenerabile de energie. Între timp, inginerii de la Huawei lucrează activ pentru o lume mai ecologică. Sincer, tot viitorul nostru depinde de atingerea neutralității carbonului, ceea ce este un gând descurajant. E greu să știi de unde să începi. La Huawei, începem cu tehnologia.

 

Neutralitatea carbonului

Nivelul scăzut de carbon, electrificarea și inteligența constituie cheia neutralității carbonului, care se bazează pe progresele științifice și tehnologice pentru a reduce consumul de energie și emisiile de carbon, decuplând treptat creșterea economică de emisiile de carbon.

La nivel global, vedem trei tendințe-cheie. Prima este cea de-a patra revoluție industrială, care face ca lumea în care trăim să fie mai inteligentă.

A doua, neutralitatea carbonului, conduce la transformarea energiei într-un sistem energetic curat, cu emisii reduse de carbon, sigur și eficient. Și, în final, vedem că tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în energia curată.

Mai precis, a treia tendință este convergența fluxurilor de energie și de informații care vor permite energiei regenerabile să servească drept sursă de energie primară în noile sisteme de energie electrică. Sistemele tradiționale de putere cu automatizare digitală limitată și interacțiuni vor fi înlocuite în cele din urmă cu alternative mai eficiente, digitalizate și inteligente capabile să detecteze și să interacționeze.

 

Acoperirea cererii

Costul mediu echilibrat al energiei (LCOE) pentru regenerabile, precum energia fotovoltaică și energia eoliană, a scăzut rapid din 2018. În prezent, acesta este semnificativ mai mic decât aria de costuri pentru energia fosilă. Acesta este primul pas în transformarea energiei din surse regenerabile în sursa primară de energie. Energia regenerabilă ar putea satisface 86% din cererea mondială de energie până în 2050, concluzionează IRENA. Vom vedea, de asemenea, creșterea capacității instalate în fotovoltaice de la un terawatt (TW) astăzi la 8,5 TW în 2050.

În ceea ce privește consumul de energie, energia electrică din mixuri care includ energii mai curate va înlocui treptat combustibilii fosili tradiționali. Ponderea energiei electrice o va depăși pe cea a petrolului până în 2050, crescând de la 20% în 2017 la 49%. Manufacturile, construcțiile și transporturile sunt industrii majore care trebuie să se electrifice pentru a deveni ecologice. În plus, clădirile verzi și campusurile vor fi construite pe bază de energie regenerabilă, îmbunătățindu-și astfel eficiența energetică.

În timp ce rata tot mai mare de penetrare a energiei regenerabile și a vehiculelor electrice este pozitivă pentru neutralitatea carbonului, aceasta reprezintă, de asemenea, o provocare uriașă pentru stabilitatea rețelelor electrice convenționale, deoarece ele trebuie să treacă de la sisteme centralizate la generarea de energie distribuită. Pentru a-și menține stabilitatea și fiabilitatea, tehnologiile inteligente de colaborare și programare trebuie să raționalizeze sursele de energie, rețelele, încărcăturile și dispozitivele de stocare pentru reducerea consumurilor la vârf de cerere. Acest lucru va îmbunătăți eficiența energetică și stabilitatea rețelei, reducând în același timp costurile energiei. Huawei va fi un jucător activ în drumul spre neutralitatea carbonului. Prin inovare tehnologică, Huawei va ajuta industriile să reducă consumul de energie, să accelereze transformarea mixtului energetic și să producă energie curată, stabilă și accesibilă fiecărei întreprinderi.

 

Un nou sistem

Institutul de Cercetare Strategică Huawei anticipează că energia regenerabilă va reprezenta mai mult de jumătate din energia produsă în 2030, jumătate din toate vehiculele vândute vor fi electrice, iar transportul electric va deveni norma. În acest context și în următorul deceniu, TIC au potențialul de a ajuta industriile să reducă emisiile de carbon cu 20%.

Pentru a poziționa energia regenerabilă ca energie primară, noile sisteme de energie vor integra sisteme digitale și fizice pentru a optimiza fluxurile de energie și servicii de date. Datele vor fi un element de producție de bază pentru raționalizarea surselor de energie, a rețelelor electrice, a încărcăturilor și a stocării energiei. Aceasta va face generarea de energie vizibilă, măsurabilă și controlabilă. Rețelele electrice vor fi controlate printr-un sistem coordonat care va implica edge-computing și cloud, iar consumul de energie va fi susținut dinamic prin punerea în comun a unui număr masiv de resurse.

În industria digitală, Huawei va urmări patru direcții „verzi”, concentrându-se asupra inovării și cooperării deschise.

 

Patru direcții verzi

Integrare: Vom continua să integrăm tehnologiile electronice de putere de conducere cu tehnologii digitale, punând laolaltă fluxuri de energie și de informații pentru a gestiona wații pe baza biților. Astfel vom promova transformarea digitală a industriei energetice.

Sistem energetic curat: Vom dezvolta un sistem de energie curată folosind în principal surse regenerabile de energie. Această sinergie a surselor de energie, a rețelelor, a încărcărilor și a stocării energiei va ajuta la înlocuirea cu surse regenerabile a energiei produse pe bază de combustibili fosili.

Vehicule electrice: Utilizatorii transportului electric sunt încă preocupați de confortul la încărcare, autonomia și siguranța. Pentru a asigura o bună experiență de utilizare, Huawei va construi o soluție convergentă, simplificată, sigură, fiabilă și inteligentă de energie electrică. De asemenea, vom dezvolta soluții de rețea de încărcare și de schimb care integrează generarea și stocarea de energie fotovoltaică pentru a interacționa cu utilizatorii, vehiculele, stațiile de încărcare, drumurile și rețelele.

Centre de date verzi: TIC consumă din ce în ce mai multă energie. Până în 2025, centrele de date și site-urile de telecomunicații vor consuma 950 și, respectiv 660 miliarde kWh (3% și, respectiv 2% din consumul global de energie electrică) pe an. Huawei va construi soluții de infrastructură TIC ecologice cu amprentă de carbon zero, eficiente și inteligente pentru centrele de date și site-urile de telecomunicații.

 

Partenerii globali

Puterea digitală Huawei integrează tehnologiile electronice de putere cu IoT, date mari și AI pentru a reduce costurile de generare a energiei electrice, pentru a maximiza numărul de biți transmiși pe numărul de wați consumați, pentru a sprijini puterea de calcul crescândă a centrelor de date și pentru a permite un transport verde pentru toată lumea. Uniți, putem realiza orice. Limitarea emisiilor de carbon și obiectivele privind neutralitatea impun eforturile colective ale fiecărui actor din industrie. Huawei va continua să-și promoveze strategia de cooperare deschisă și să colaboreze cu partenerii din întreaga industrie pentru a salva planeta.

 

_____________________________________________

Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *