Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Tehnologii dezvoltate de industria de petrol cu aplicație directă în domeniul resurselor și energiilor alternative

Tehnologii dezvoltate de industria de petrol cu aplicație directă în domeniul resurselor și energiilor alternative

Gabriel Avăcăriței

În intervenția sa, Călin Dragoie, Energy Geologist, VP Geoscience Chinook Consulting Services, s-a referit la câteva direcții în care industria petrolului “poate folosi și refolosi talentul și expertiza pe care le-a acumulat de-a lungul anilor”. “De la tehnologii de foraj, la interpretare de date de sondă și geofizice, la sisteme de producere de energie și căldură, expertiza dezvoltată în industria de petrol poate fi transferată direct (sau cu modificări nu foarte importante) în alte domenii legate de resurse regenerabile sau alternative”, a spus el.

Resursele alternative se referă atât la energia alternativă, cât și la resurse regenerabile sau minerale care sunt folosite în industria verde. În afară de energia geotermală, exploatată în mare parte cu metode identice folosite pentru explorarea și exploatarea de petrol și gaze, alte resurse sunt litiul din soluții apoase, prezent în concentrații mari în apele de zăcământ, sau heliul, un gaz inert folosit în aparate de mare precizie, care provine din puțuri săpate la adâncimi mari în bazine sedimentare, la limita cu fundamentul magmatic sau metamorfic. Fosfații (un ingredient de bază al îngrășămintelor) sunt produși prin minerit de suprafață, dar și prin spălare subterană cu soluții apoase, realizate prin puțuri de injecție și producție. Sechestrarea subterană de dioxid de carbon e o metodă consacrată de recuperare terțiară în industria de petrol. “Consider că intersectarea acestor domenii oferă potențial și mai mare pentru servicii din domeniul Upstream.”

Călin Dragoie a prezentat apoi principalele tipuri de dezvoltare și exploatare geotermală. Sistemele convenționale se referă la folosirea directă a căldurii geotermale acumulate în formațiuni poroase la adâncimi mici și presiuni mari. “Exploatarea lor e relativ simplă și se face de mulți ani în Islanda sau California. În această categorie intră și apele balneare extrase de la adâncimi mici.”

Sistemele îmbunătățite (Enhanced Geothermal Systems, EGS), se referă la extragere de volume mari de apă geotermală din zăcăminte fracturate de mare adâncime, în general cu perechi de sonde de extracție și de injecție. “Evaluarea geologică trebuie să fie foarte exactă pentru aceste sisteme, iar unele folosesc fracturare hidraulică pentru a amplifică debitele de apă sau capacitatea de absorbție (altă tehnologie dezvoltată în industria de petrol și gaze). Mai putem vorbi apoi despre energie geotermală din roci supra-încălzite (super-hot-rock geothermal), de adâncime și presiune mare, în care apă e în formă supracritică (peste 375 de grade Celsius). “Potențialul pentru energie din apă supracritica e foarte mare, însă și obstacolele tehnice sunt greu de depășit. Oricum, însă nu cred că există potențial de acest tip în România”, a mai spus Călin Dragoie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂLIN DRAGOIE

În fine, sistemele geotermale avansate (advanced geothermal system, AGS) se referă la sistemele cu buclă închisă (closed loop), care colectează căldura din adânc fără a extrage vreun fluid. Aceste sisteme nu folosesc fracturare hidraulică, și în general vizează formațiuni fierbinți și uscate, cu porozitate scăzută sau impermeabile. „Noi preferăm sistemele cu buclă închisă, pentru că au câteva avantaje. Între acestea, faptul că prezintă un risc geologic redus; aceste sisteme nu vizează fluide de rezervor sau zone cu porozitate și permeabilitate mare; nu necesită fracturare hidraulică (așa că nu alimentează reacții sociale în comunitate) și nu implică sarcină parazitară, fiindcă circuitul în buclă se bazează pe efectul de termosifon.” Problemele sunt de natură tehnică, a explicat Călin Drăgoie: “Este nevoie să săpăm puțuri cu geometrii complexe – exact tipul de expertiză pe care avem noi, la Chinook”.

Industria de petrol deține deja elemente de infrastructură care pot fi reutilizate în exploatarea resurselor regenerabile și alternative, consideră expertul citat. “Careul sondei de exemplu, poate fi refolosit pentru săparea de puțuri adiționale sau pentru adâncirea sau lărgirea puțurilor existente pentru energie geotermală. Conductele de gaz pot fi folosite pentru transportul de hidrogen (până la 10% fără modificări, peste 10% cu modificări). Cel mai de preț activ este însă personalul cu înaltă calificare din petrol și gaze, care e gata să aplice ceea ce știe în sectorul energiei geotermale sau în exploatarea surselor de energie alternativă.”

Conferința „O&G și geotermal – Experiență și tehnologii transferabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Chinook Consulting Services și Huawei.

150 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *