Acasă » Regenerabile » Tendințele următorilor ani: fotovoltaice pe clădirile înalte și stocarea energiei

Tendințele următorilor ani: fotovoltaice pe clădirile înalte și stocarea energiei

20 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Viitoarele două tendințe din piața de energie regenerabilă sunt reprezentate de creșterea interesului dezvoltatorilor pentru montarea de panouri solare pe clădirile înalte, pe măsură ce se epuizează stocul de clădiri existente, și necesitate stocării energiei regenerabile, o consecință de dificultăților legate de injectarea electricității în rețea din cauza creșterii accelerate a numărului de mici producători.

”Vedem deschiderea unor segmente noi, respectiv clădirile înalte și ne așteptăm că în 1-2 ani vor apărea soluții relevante pentru această zonă. Pentru o clădire înaltă, însă, montarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș are un impact extrem de redus. Astfel că se va apela la soluția fațadelor fotovoltaice”, a declarat Dan Fleșariu, CEO Wiren, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

Din statisticile avute la îndemână de Wiren, anul 2022 a fost dominat de prosumatorii casnici, astfel că 90% dintre toți prosumatorii au fost casnici și ei au acoperit 55% din totalul capacității fotovoltaice instalate la nivel național. Totuși, în prima parte a anului curent a fost consemnată o frânare a investițiilor în fotovoltaice în sectorul rezidențial ca urmare a așteptărilor privind lansarea programului Casa Verde. Dar această încetinire se va recupera în a doua jumătate a anului.

În acest an, raportul se va schimba, astfel că majoritatea capacității fotovoltaice care urmează să fie instalată va aparține prosumatorilor industriali. De asemenea, segmentul corporate este așteptat să ”vină puternic din urmă”.

”Probabil că în 2022 a fost, mai ales pentru marile companii internaționale, un an de bugetare iar anul acesta au început deja implementările. Trendul de creștere aproape exponențială a numărului de prosumatori se va menține în următorii doi ani pentru că încă avem stocuri de clădiri care se pretează la montarea de panouri fotovoltaice. Din 2025 vom începe să ne aliniem la rata de creștere a sectorului imobiliar, adică vom instala cu precădere pe clădirile noi”, a completat Fleșariu.

În 2025, Wiren se așteaptă la 3 GW instalați în panouri solare la prosumatori care ar trebui să producă 1.300 GWh pe an, iar această cantitate suplimentară de energie va întâmpina dificultăți de injectare în rețea, astfel că vor apărea condiționări și limitări de ordin tehnic și, ulterior, de ordin legislativ. Totuși, este puțin probabil să fie afectați prosumatorii casnici, deși ei vor avea o pondere importantă în această energie produsă, pentru că vor fi relativ dispersați la nivelul țării astfel că impactul în SEN nu va fi atât de mare.

”Dar la prosumatorii corporate sau industriali ne așteptăm ca în unul sau doi ani să apară limitări, ca și în alte țări din UE. În consecință, încep să devină relevante soluțiile de stocare a energiei”, a mai spus Fleșariu.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *